Actueel


Wereld Schoolmelk dag:schoolmelk komt van de boerderij
 «Wereld Schoolmelk dag:schoolmelk komt van de boerderij29 september 2011
De Wereld Schoolmelk dag is in Nederland geopend op de boerderij. De Nederlandse Zuivel Organisatie heeft schoolkinderen op 28 september laten zien waar de melk vandaan komt. Directeur Felix Cohen van het Voedingscentrum heeft de dag symbolisch geopend met het melken van een koe.
Kinderen van de Nutsschool Nutshage in Den Haag gingen vervolgens op excursie bij het biodynamisch melkveebedrijf Hoeve Biesland van de familie Duijndam in Delfgauw.
De Nutsschool Nutshage is één van de scholen die vanwege Wereld Schoolmelk dag meedoen aan een probeerdag in het kader van de campagne Melk op School. De actie houdt in dat 210.000 pakjes melk gratis worden aangeboden op 900 scholen. Dit najaar gaan nog eens 200 schoolklassen op bezoek naar de boerderij. De Nederlandse Zuivel Organisatie organiseert deze excursies, die verloot zijn onder de scholen die meedoen aan de probeerdag.

Nederland is één van de 80 landen waar dit jaar activiteiten rondom Wereld Schoolmelk dag worden georganiseerd. De FAO (Food an Agriculture Organization), onderdeel van de Verenigde Naties, heeft in 2000 Wereld Schoolmelk dag in het leven geroepen. Doel van de Wereld Schoolmelk dag is het belang van het drinken van schoolmelk onder de aandacht te brengen.

Schoolmelk
In totaal nemen circa 100.000 kinderen op 2.800 scholen deel aan het schoolmelkprogramma in Nederland. Ze hebben de keuze uit halfvolle melk, halfvolle chocolademelk en zuiveldrank.

Campagne Melk op School
Doel van de campagne Melk op School is om het imago van zuivel en de kennis over gezonde voeding bij schoolkinderen en hun ouders te bevorderen. De activiteiten bestaan onder andere uit het televisieprogramma De Klas Uit op de zender Nickelodeon. Schoolkinderen laten daarin zien wat ze leuk vinden en wat ze goed kunnen. De Nederlandse Zuivel Organisatie voert deze campagne in samenwerking met FrieslandCampina uit, de campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Gezondheidspositie zuivel
Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de basisschoolleeftijd minder melk consumeren dan de hoeveelheid die het Voedingscentrum aanbeveelt. De NZO wil de ouders er op wijzen dat melk een belangrijke bijdrage levert aan groei, ontwikkeling en gezondheid. Dit is te danken aan de natuurlijke rijkdom van voedingsstoffen in melk. Schoolmelk is een efficiënte manier om bij te dragen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 600 ml.
Downloads

Felix Cohen melkt een koe ter opening van Wereld Schoolmelk dag.