Actueel


Zuivel belangrijke leverancier van voedingsstoffen
 «Zuivel belangrijke leverancier van voedingsstoffen20 oktober 2011
Zuivel is de belangrijkste leverancier in onze voeding van maar liefst zes voedingsstoffen: calcium (58%), vitamine B2 (39%), vitamine B12 (38%), fosfor (32%), vitamine A (29%) en kalium (17%). En zuivel komt op de tweede plaats als bron van eiwit, zink en magnesium. Zuivelproducten leveren ook 33% van de inname van verzadigd vet.
Dit blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (Wat eet Nederland?) die het RIVM op 5 oktober heeft gepresenteerd. Vanwege de grote bijdrage aan de voorziening van voedingsstoffen in de Nederlandse voeding is het eens te meer duidelijk waarom zuivelproducten basisvoedingsmiddelen zijn.
Overigens blijkt uit deze Voedselconsumptiepeiling dat Nederlanders te weinig van de meeste basisvoedingsmiddelen eten. We drinken minder melk(producten) dan wordt aanbevolen: kinderen drinken minder melkproducten en vanaf de middelbare schoolleeftijd is de consumptie van melkproducten 30-40% lager dan de aanbeveling. Alle leeftijdsgroepen eten gemiddeld genomen wel voldoende kaas, hoewel de verschillen tussen mensen groot zijn. Ook van de meeste andere basisvoedingsmiddelen wordt minder gegeten dan volgens de richtlijnen. Dat geldt voor brood, aardappels, vetten en oliën en we eten zelfs veel te weinig groente en fruit en vis. Ouderen eten van deze gezonde producten nog het meeste. Jongeren eten relatief juist veel snoep, koek en gebak.
De hoeveelheid transvetten is zover gedaald dat het geen gezondheidsprobleem meer is. Wel krijgen Nederlanders meer verzadigd vet binnen dan door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen.