Kwaliteit

Nederlandse zuivel is van topkwaliteit
door hoge eisen en naleving ervan

NVWA positief over ‘zeer hoog niveau’ voedselveiligheid Nederlandse zuivel

In augustus heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een integrale risicoanalyse gepresenteerd van de Nederlandse zuivelketen. In dit rapport wordt geconcludeerd dat de risicobeheersing in de industriële verwerking van melk goed is. “Dit resulteert in een zeer hoog niveau van voedselveiligheid van melk en zuivelproducten.” De NVWA stelt vast dat het kwaliteitsborgingssysteem van de zuivelsector de veiligheid van melk en zuivelproducten garandeert. Dit kwaliteitssysteem is gebaseerd op Europese en Nederlandse wetgeving, en uitgebreid met extra eisen vanuit zuivelondernemingen op onder meer kwaliteit, voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. Het kwaliteitssysteem wordt daarnaast continu geoptimaliseerd. Het NVWA-rapport is een erkenning voor de wijze waarop de Nederlandse Zuivelketen de voedselveiligheid van haar producten borgt.

Innovatiechecklist en monitoring

De veiligheid van Nederlandse melk wordt geborgd  door gezamenlijke inspanningen van melkveehouders, zuivelondernemingen en controlerende instanties. Deze komen samen in de kwaliteitsborgingsystemen van de NZO-leden.

De zuivelketen is constant in ontwikkeling. Daarom worden mogelijke nieuwe uitdagingen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid bestudeerd in een speciaal onderzoeksprogramma: het Gemeenschappelijk Research Zuivel (GRZ) van ZuivelNL. Het programma richt zich op verschillende aspecten rondom voedselveiligheid. Zo is in 2017 een begin gemaakt met een innovatiechecklist. Die kan melkveehouders helpen bij het beoordelen van het effect dat een nieuw product of innovatie kan hebben op voedselveiligheid en kwaliteit van rauwe melk.

Naast het onderzoeksprogramma is er ook een monitoringsysteem. Dit systeem brengt de aanwezigheid van mogelijke contaminanten in rauwe melk structureel in kaart door de analyse van melkmonsters. In 2017 bleek de veiligheid van melk wederom van hoog niveau. Ontwikkelingen in de zuivelketen en de uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor verdere verbetering van het monitoringsysteem.

Monitoring gebeurt niet enkel in de melk, maar ook eerder in de keten. Potentiële contaminanten die via diervoeder in de keten kunnen komen werden ook in 2017 niet aangetroffen in melk. Door ook in 2018 intensief te blijven monitoren, samen te werken en proactief onderzoek te verrichten, kunnen we de hoge kwaliteit van melk en producten op basis van melk blijven garanderen.

Europese Commissie lovend over Nederlandse aanpak antibioticagebruik

De Europese Commissie looft de wijze waarop de Nederlandse veehouderij het gebruik van antibiotica heeft aangepakt. Na onderzoek concludeert de Commissie dat daarmee in Nederland aanzienlijke reducties van het antibioticumgebruik zijn gerealiseerd. De onderzoekscommissie stelt vast dat de reducties zijn behaald met behoud van dierenwelzijn en diergezondheid, terwijl de producten economisch vatbaar bleven en er geen buitensporig wetgevende aanpak nodig was. 

Doorgeven waar we kunnen, kansen blijven benutten en bij twijfel op onszelf vertrouwen“. Een mooie film over een prachtige sector: Zuivel – de kracht die we doorgeven

Antibioticumgebruik melkveehouderij verder omlaag

Uit gegevens van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt dat het gemiddelde antibioticumgebruik op melkveebedrijven in 2016 met 3,2 procent is verminderd. Dit is het vijfde jaar op rij dat de melkveehouderij met succes het antibioticumgebruik terugdringt. Tussen 2009 en 2016 is het gebruik met 48% gedaald. “Het is opnieuw een prestatie van formaat dat de rundveesector, die wordt gekarakteriseerd door laag gebruik en beperkte verschillend in gebruik tussen bedrijven, in staat is gebleken om tot verdere reductie te komen”, aldus de SDa. Van alle veehouderijsectoren is de melkveehouderij de geringste gebruiker van antibiotica.

© Copyright - De Nederlandse Zuivel Organisatie