Voeding

Zuivel past in een duurzaam
en gezond voedingspatroon

Zuivelsector maakt zich sterk voor beter begrip van houdbaarheid

Tijdens de Nationale Voedseltop in Den Haag op 26 januari was de NZO een van de ondertekenaars van de Green Deal ‘Over de datum’. 

Lees meer...

Dit initiatief kwam van de toenmalige  staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en richt zich op het verminderen van voedselverspilling bij de consument. De zuivelsector heeft het icoon ‘Zuinig op Zuivel’ in het leven geroepen waarmee de consument tips krijgt om minder zuivel te verspillen. De belangrijkste tip voor zuivelproducten die de houdbaarheidsdata hebben overschreden, is: kijk, ruik, proef!

“Duurzaam en gezond eten? Kies voor de Hollandse keuken!”

Het nutritional consultancy bureau Nutricon berekende in opdracht van de NZO wat de ecologische voetafdruk is van verschillende voedingspatronen.

Lees meer...

Dat deden zij op basis van het rekenprogramma Optimeal®. De ecologische voetafdruk van de 10 Schijf van Vijf dagmenu’s van het Voedingscentrum zijn berekend. Uit de berekeningen blijkt dat het weglaten van vlees in potentie de grootste milieuwinst kan geven. Daarnaast heeft bij een aantal mensen minder eten een groot effect op de ‘footprint’. Het dagmenu met de laagste milieudruk is het ‘Ik hou van Holland’ menu, ook al bevat dit menu vlees. Die lage milieudruk is vooral te danken aan het feit dat de ingrediënten van Hollandse bodem zijn, en dus van dichtbij komen. Dagmenu’s met veel groente en fruit kunnen veel milieu-impact hebben; met name de menu’s met veel exotisch fruit.

FB pagina Zuivel en Gezondheid

In 2017 is een nieuwe Facebook-pagina gelanceerd: Zuivel en Gezondheid. Deze pagina richt zich op diëtisten en voedingsdeskundigen en biedt informatie over zuivelaanbevelingen en de bijdrage die zuivel levert in een gezond voedingspatroon. Neem een kijkje op ‘Zuivel en Gezondheid’ en like de pagina!

Internationaal symposium over de zuivelmatrix

In samenwerking met het European Milk Forum (EMF) organiseerde de NZO in Den Haag een symposium over de zuivelmatrix: “The Dairy Matrix: a new approach to understanding the health effects of whole foods”. ’Voedingsmiddelen zijn meer dan een optelsom van voedingsstoffen’, zo opende prof. Frans Kok, emeritus voedingshoogleraar bij Wageningen Universiteit, het symposium als dagvoorzitter. Drie gerenommeerde wetenschappers lieten zien dat de zuivelmatrix een belangrijke positieve invloed heeft op gezondheidseffecten. De voedingsmatrix van kaas verklaart daarom dat kaasconsumptie, ondanks de hoge gehaltes aan verzadigd vet en zout in kas, het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten niet verhoogt.

Utrecht Group

Eind mei kwamen voor de jaarlijkse Utrecht Group meer dan 30 wetenschappers en experts van zuivelorganisaties overal ter wereld, bijeen in Utrecht. Zij presenteerden en bespraken de laatste wetenschappelijke kennis op het gebied van zuivel en gezondheid. Die uitwisseling van kennis zorgt dat zuivelexperts overal ter wereld op de hoogte zijn van relevant wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten. En ze kunnen inspiratie opdoen voor nieuw onderzoek.

Verspreid over twee dagen werden 9 presentaties gegeven. Het hoofdonderwerp was de rol van lactose in producten en het dieet. De voor- en nadelen zijn besproken alsmede welke rol zuivel en lactosetolerantie heeft gespeeld in de evolutie van de mens. Tijdens communicatiesessies is vooral gesproken over de rol van zuivel in verduurzaming van het voedselpatroon. Met name de discussies na afloop van de presentaties worden door deelnemers aan de Utrecht Group zeer gewaardeerd door het hoge kennisniveau van de aanwezigen.

Minisymposium over duurzame voedselkeuzes en –productie

Hoe kunnen we duurzamer eten? Dat was het thema van het minisymposium dat de NZO jaarlijks in het voorjaar organiseert. Veel ‘duurzame’ leefregels blijken bij nader onderzoek niet altijd beter te zijn voor het milieu, zo liet Stephan Peters (NZO) zien. Berekeningen met het Optimeal programma tonen aan dat vooral minder en gezonder eten bijdraagt aan een duurzamer voedingspatroon. Rogier Schulte van Wageningen Universiteit vindt dat de juiste vragen gesteld moeten worden als het over duurzaam eten gaat. Zoals: wie heeft welk voedsel waar nodig? En waar op aarde kunnen we dat voedsel het beste produceren. In gebieden die niet geschikt zijn voor akkerbouw kunnen we het beste herkauwers zoals koeien houden, stelt Schulte. In veel van die gronden, zoals veen, zit bovendien koolstof opgeslagen. Het omploegen van dat grasland zou een carbon tijdbom veroorzaken.

Nieuwe NZO-brochure over gezond eten voor zwangere vrouwen en kinderen

De NZO-brochures over gezonde voeding voor kinderen worden herzien en er is een nieuwe brochure aan de reeks toegevoegd: die voor zwangere vrouwen. De gezondheid van een kind begint al in de buik van de moeder. Gezonde voeding tijdens de eerste 1000 dagen van een leven is van groot belang voor de gezondheid van een kind, juist ook in het latere leven. De NZO-brochures geven informatie en tips aan ouders over wat een kind allemaal nodig heeft, hoe een gezond voedingspatroon er uitziet en welke bijdrage zuivel levert. De brochures zijn in samenwerking met zorgprofessionals ontwikkeld en gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Diëtisten, verloskundigen en andere gezondheidszorgprofessionals kunnen de brochures kosteloos bestellen via zuivelengezondheid.nl of zuivelonline.nl.

Minister Schippers in Voeding Magazine: “Gezonder voedsel moet overal en voor iedereen toegankelijk zijn”

Demissionair minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) kijkt in dit uitgebreide interview terug op haar beleid om Nederlanders gezonder te laten eten. In nummer 3-2017 van Voeding Magazine is Schippers “… trots dat we als Nederland voorop lopen als het gaat om productverbetering. Zowel overheid als consument en bedrijfsleven zijn zich ervan bewust dat het gezonder kan en moet”. Ook vindt zij dat er wat betreft productverbetering bij kaas, brood, vleeswaren, groente- en fruitconserven grote stappen zijn gezet.

Een goede start met Nationaal Schoolontbijt

Ook afgelopen jaar was het Nationaal Schoolontbijt weer een groot feest. Ruim 550.000 kinderen gingen aan tafel om samen een gezond ontbijt te nuttigen, met uiteraard ook melk, kaas en yoghurt. De 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt werd afgetrapt in het Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook in Den Haag genoten de kinderen met politici in het Mauritshuis van het Binnenhofontbijt. Het ontbijt bij de boer was dit jaar eveneens populair: kinderen van zo’n 70 scholen ontbeten tussen de koeien!

Naomi van As promoot gezonde voeding op Wereld Schoolmelkdag

Wereld Schoolmelkdag is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie (FAO), waarop gezonde voeding voor kinderen – en de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, tanden en spieren – centraal staat. In Nederland wordt Wereld Schoolmelkdag georganiseerd door NZO. Schoolgaande kinderen, van kleuters tot pubers, hebben veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. NZO heeft in samenwerking met KlasseTV het lespakket ‘Fit op school-door gezonde voeding en bewegen’ ontwikkeld, met oud-hockeyer Naomi van As als boegbeeld van het lespakket.

© Copyright - De Nederlandse Zuivel Organisatie