Succesvolle dialoog over voedingsrichtlijnen

Succesvolle dialoog over voedingsrichtlijnen

03 Dec 2025

Onderwerp van de avond was de vraag hoe consumenten omgaan met onderwerpen als gezondheid en duurzaamheid in voedingsrichtlijnen. Een actueel onderwerp, omdat de Gezondheidsraad op 4 december de nieuwe Richtlijnen Goede voeding presenteert. In deze richtlijnen zal naast de gezondheid van voeding ook gekeken worden naar duurzaamheidsaspecten. Dit is in lijn met het Eat-Lancet rapport dat enige tijd geleden werd gepresenteerd. 

Zuivel blijft een belangrijk onderdeel van een gezond en duurzaam dieet.

Annet Roodenburg, lector Nutrition & Health aan de HAS nam de deelnemers mee in een mooi overzicht van de verschillende richtlijnen. Hieruit blijkt dat we vooral meer groente, peulvruchten en vezels zouden moeten eten, terwijl voor rood en bewerkt vlees geldt dat de consumptie zou moeten dalen om doelen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid te halen. Voor zuivel geldt in Eat-Lancet een aanbeveling van 250 gr per dag, met een range van nul tot 500 gr. Dit ligt lager dan de huidige aanbevelingen voor zuivel in de schijf van vijf. 

Professor Harm Veling, hoogleraar Consumption and Healthy Lifestyles benadrukte dat "moeten" in eerste instantie altijd weerstand oproept, zeker als een gezondere of duurzamere alternatief minder scoort op smaak of andere aspecten van beleving. Mensen kiezen voor datgene wat ze binnen de mogelijkheden de meest aantrekkelijke optie vinden - en dan is lekker vaak niet gelijk aan gezond of duurzaam. Het is dus van belang om de gezonde en duurzame keuze de meest aantrekkelijke te maken. Daar is nog veel ruimte voor verbetering, aldus Veling. 

De gasten aan tafel gaven vanuit hun perspectief diverse dilemma's: hoe ga je als kantine of restaurant verduurzamen als je publiek er nog niet aan wilt, of hoe kun je als supermarkt balans vinden tussen het aanbieden van verse groenten en het tegengaan van verspilling, als je weet dat gezonde versproducten als salades sneller bederven? Vanuit communicatieoogpunt valt het op dat gezond en duurzaam lang niet altijd aantrekkelijk wordt gepositioneerd. "Wat werkt beter, het aanprijzen van een gezonde salade of het een mediterrane salades noemen?"

De weg voorwaarts is volgens de meeste aanwezigen het zetten van stappen in de goede richting, waarbij ruimte is voor eigen keuze en invulling en oog voor een volwaardig en gezond dieet.