• nl
12 september 2016

Campagne gestart voor Voedselonderwijs

Afgelopen week is de campagne ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ van start gegaan. De campagne roept op tot het ondertekenen van een petitie voor voedselonderwijs in Nederland. De NZO ondersteunt dit initiatief van harte.

Doel van het burgerinitiatief is om minstens 40.000 handtekeningen op te halen. Hiermee kan Voedselonderwijs op de agenda worden gezet van de Tweede Kamer. De initiatiefnemers van ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ zijn onder andere hoogleraar Voeding en gezondheid Jaap Seidell, kok Pierre Wind en de Youth Food Movement (YFM).

Voedselonderwijs helpt kind om gezond voedingspatroon te ontwikkelen

Het pleidooi van de Alliantie Voedselonderwijs is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat voedselonderwijs een kind helpt om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen. Alhoewel in Nederland diverse goede programma’s bestaan rondom voedselonderwijs, ontbreekt het aan een structurele inbedding op basisscholen. Juist het combineren van kennis met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, vergroot volgens de initiatiefnemers de impact van voedselonderwijs.

NZO zet zich in voor meer kennis bij kinderen

Ook de NZO zet zich in voor meer kennis over voedsel bij kinderen. Zowel op de basisschool als de middelbare. Door gratis lesmateriaal ter beschikking te stellen leren kinderen op de basisschool spelenderwijs alles over melk en gezonde voeding. Elk jaar worden meer dan 200.000 exemplaren aangevraagd. Daarnaast gaan 25.000 basisschoolleerlingen elk jaar met hun klas naar een melkveehouderij voor een boerderij-excursie. Daar horen en zien ze hoe de koeien worden verzorgd en gemolken en weten ze voorgoed waar de melk vandaan komt.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy