Prof. Thom Huppertz deelde het onderstaande naar aanleiding van zijn benoeming tot ‘Professor of Dairy Research and Innovation aan University College Cork (UCC).
“De fundamentele uitdaging waarmee zuivelwetenschappers in de toekomst worden geconfronteerd, is hoe we de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van zuivel kunnen integreren in de beoordeling van de milieueffecten van voedingskeuzes”, aldus prof. Huppertz. “We zien tegengestelde opvattingen over de rol van zuivelproducten in ons dieet. Sommige richten zich op de belangrijke voedingswaarde en andere op zorgen over de milieu impact.
“Vooruitgaan, gaat niet over een kant kiezen. Het gaat erom te ontdekken hoe de impact op het milieu en de voedingswaarde van producten in evenwicht kunnen worden gebracht. Hiervoor hebben we op veel niveaus nieuwe benaderingen nodig: niet alleen op product niveau, maar vooral ook op voedingsniveau. “We zullen hieraan werken met een interdisciplinaire aanpak, waarbij we wetenschap en technologie, voeding en gezondheid, maar ook wiskunde en modellering integreren. Bovendien zal verder begrip en kwantificering van de voedingswaarde van producten hierin een cruciale pijler vormen”, zei hij.
Samenwerking UCC en NZO
De nieuwe functie van prof. Huppertz is een samenwerking tussen UCC en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De benoeming van prof. Huppertz wordt mogelijk gemaakt door steun van de NZO. De NZO steunt ook een PhD-student via de Cork University Foundation, waarmee het onderzoek van UCC op het gebied van voeding, microbioom en gezondheid wordt bevorderd. Professor Huppertz gaat werken bij de School of Food and Nutritional Sciences van de universiteit.
Met deze benoeming wil UCC het onderzoek naar zuiveltechnologie verbinden met de rol van melk en zuivelproducten in gezonde en duurzame voeding.
Bij UCC zal het onderzoek van prof. Huppertz zich richten op het snijvlak tussen zuivelwetenschap en -technologie, de voedings- en gezondheidsaspecten van zuivelproducten en hun rol in gezonde en duurzame diëten. Zijn multidisciplinaire onderzoek onderzoekt verschillende belangrijke vragen:
* Hoe kunnen we de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van zuivel integreren in de beoordeling van de milieueffecten van voedingskeuzes?
* Welke impact hebben veranderingen in de melksamenstelling op de fysisch-chemische eigenschappen tijdens de verwerking tot zuivelproducten en op de algehele voedingswaarde ervan?
* Hoe kan de zuivelverwerking worden geoptimaliseerd om de voedingswaarde te maximaliseren door middel van optimale spijsverteringseigenschappen en het vrijgeven van voedingsstoffen?
De bijdrage van prof. Huppertz zal het onderwijs in de zuivelwetenschap en -technologie bij UCC verder verbeteren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de eeuwenlange ervaring van de universiteit op dit gebied.
Kerry Bryson, CEO van de Cork University Foundation:
“De genereuze steun van de NZO, gefaciliteerd door de Cork University Foundation en Alumni and Development UCC, is van cruciaal belang om de strategische doelstellingen van UCC te bevorderen, baanbrekend onderzoek te stimuleren en een duurzaam ethos te verdedigen. De benoeming van professor Huppertz zal een cruciale rol spelen in deze activiteiten.”
Professor Sarah Culloty, hoofd van het College of Science, Engineering and Food Science:
“We zijn verheugd professor Thom Huppertz weer te mogen verwelkomen bij UCC. Professor Huppertz heeft zijn PhD bij ons afgerond en het is spannend om te zien hoe zijn baanbrekende onderzoek zich heeft ontwikkeld: het verbinden van duurzame zuivelproductie, voedingswetenschap en gezondheid. Zijn werk belooft een verrijking te zijn van ons onderzoekslandschap, waarbij innovatie en kennis op deze cruciale gebieden worden bevorderd.”
Joep Rats, CEO van de (NZO):
“NZO is verheugd de benoeming en het onderzoeksprogramma van professor Huppertz bij UCC te kunnen faciliteren en ondersteunen. Het zuivelonderzoeksecosysteem bij UCC en in Ierland sluit nauw aan bij veel onderwerpen die wij als cruciaal beschouwen voor een duurzame zuivelsector. Ook geloven wij dat het onderzoek dat professor Huppertz bij UCC kan ondernemen een zeer sterke bijdrage zal leveren aan relevante onderwerpen, zoals het integreren van een gezonde en duurzame zuivelsector, verduurzaming van de zuivelproductie en -consumptie.”