• nl
06 januari 2022

Duurzaam én gezond eten: de belangrijke rol van zuivel

Zuivelproducten leveren waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en die passen in een gezond voedingspatroon. Het op een gezonde manier vervangen van zuivel leidt niet tot een verkleining van de CO2 footprint. Daarom is het feitelijk onjuist dat de Nationale Week Zonder Vlees in 2022 de toevoeging ‘en Zuivel’ heeft gekregen.

Al in 2017 publiceerde Blonk Consultants een onderzoek waaruit blijkt dat het op een gezonde manier vervangen van zuivel in het Nederlandse voedingspatroon geen effectieve manier is om de CO2 footprint te verkleinen. Zij toonden dat aan met het model Optimeal®.

Zuivel levert een grote bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Melk en yoghurt (halfvol en mager) en kaas (30+) hebben een vaste plek in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Eén glas melk levert van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 25% vitamine B2, 35% vitamine B12, 30% calcium en 30% fosfor.

Wie minder of geen zuivel eet, maar wel gezond wil blijven eten, moet veel plantaardige producten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Die producten hebben gezamenlijk vaak een even grote impact op de CO2-uitstoot, zoals eerder is gebleken uit berekeningen die door Blonk Consultants zijn uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie over zuivel in een gezond en duurzaam voedingspatroon op onze website.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy