18 januari 2019

EAT Lancet: zuivel is onderdeel van een duurzaam en gezond voedingspatroon

Op 16 januari werd het EAT Lancet-rapport gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) verwelkomt deze studie als aanvulling op alle kennis die wetenschappers wereldwijd vergaren in de zoektocht naar een gezond en duurzaam voedingspatroon. In het duurzame dieet dat EAT Lancet voorstelt om gezond voedsel te produceren voor 10 miljard mensen in 2050, neemt zuivel een belangrijke positie in.  

Melk en melkproducten zijn wereldwijd een natuurlijke bron van belangrijke voedingsstoffen voor de mens. In het EAT rapport wordt de positie van zuivel als bron van voedingsstoffen bevestigd: 1 portie per dag (250g) of een range tot 500g per dag. De auteurs bevestigen dat het theoretisch model waarmee EAT werkt een aantal onzekerheden heeft. Zo bevat het EAT Lancet referentiedieet met 1 portie zuivel per dag 718 mg calcium, terwijl het Voedingscentrum een minimale dagelijkse inname vanaf 950 mg voorschrijft.  

De auteurs geven aan dat het referentievoedingspatroon vertaald moet worden naar lokale omstandigheden. In Nederland vertaalt het Voedingscentrum aanbevelingen voor een duurzaam en gezond voedingspatroon in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert consumenten om duurzamer en gezonder te eten door voedselverspilling tegen te gaan en te eten volgens de Schijf van Vijf. Melk, yoghurt en kaas staan in de Schijf en Vijf en zijn lekker, betaalbaar en veilig. Ze zijn een vertrouwd onderdeel van onze Nederlandse eetcultuur.  

Melkveehouders en zuivelondernemingen werken binnen de Duurzame Zuivelketen al jaren samen aan een duurzamere zuivelsector, waarbij ze rekening houden met grondgebondenheid en het Parijsakkoord. De Nederlandse zuivelsector heeft binnen het Klimaatakkoord toegezegd een forse bijdrage te leveren aan de reductie van broeikasgassen. Tot 2030 zal de zuivelsector in totaal 1,6 megaton aan broeikasgassen reduceren.   

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy