Let op: aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

AFGELAST: Zuivelsymposium 2020: (Onder)voeding bij kwetsbare groepen

Helaas hebben wij moeten besluiten om het jaarlijkse Zuivelsymposium af te gelasten vanwege de onzekerheid en gezondheidsrisico’s door het coronavirus COVID-19. Het Zuivelsymposium zou dit jaar plaatsvinden op woensdag 20 mei.

Het onderwerp van dit jaar “(onder)voeding bij kwetsbare groepen” laten we echter niet zomaar aan u voorbij gaan. Dankzij medewerking van de sprekers komt dit interessante onderwerp uitgebreid aan bod in de Voeding Magazine die in juli/augustus verschijnt. U kunt daarin lezen welke uitdagingen er zijn op het gebied van voeding bij ouderen, zieke mensen en zwangere vrouwen en hoe u de huidige kennis en adviezen kunt vertalen naar de praktijk.

Wij hopen u volgend jaar gewoon weer te kunnen ontmoeten op het jaarlijkse Zuivelsymposium. 

Met vriendelijke groet,
Dr. Stephan Peters
Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)

P.S. Wilt u het Voeding Magazine ook gratis ontvangen? Meld u hier aan!

Sprekers

Sprekers

Prof. dr. Eline M. van der Beek
Research Director Early Life Development, Danone Nutricia Research & Professor of Nutritional Programming, University Medical Centre Groningen

De gezondheid van de moeder en haar voedingsstatus voor, tijdens en na de zwangerschap zijn van cruciaal belang voor een optimale start van het kind. Ook de periode vanaf het moment van introductie van andere voedingsmiddelen dan alleen melk, tot de leeftijd van twee jaar vraagt specifieke aandacht. Het dieet levert de juiste hoeveelheid energy en nutriënten die als bouwstenen gebruikt worden en ook belangrijke signalen zijn voor de groei en ontwikkeling van alle organen en hun functie: de vroege ontwikkeling vormt feitelijk het startpunt voor latere gezondheid. Suboptimale condities zoals overgewicht of zwangerschapsdiabetes bij de moeder, maar ook verkeerde voeding in jonge kinderen, bijvoorbeeld rijk in energie maar niet in benodigde voedingsstoffen, kunnen de groei en ontwikkeling beïnvloeden en daarmee het risico op latere ziektes verhogen.

Lees meer

Dr. Canan Ziylan, PhD
Senior onderzoeker, Kenniscentrum Zorginnovatie / Kerndocent Verpleegkunde

In de huidige maatschappij krijgt overgewicht veel aandacht: dit is niet heel anders bij ouderen die steeds zwaarder worden. Maar waar een hogere BMI bij alle leeftijdsgroepen een risicofactor vormt, blijkt het bij ouderen juist een beschermende factor te zijn. Bij ouderen gaat de lichaamssamenstelling een grotere rol spelen, met name door het gevaar op ondervoeding. Juist omdat ook ouderen met overgewicht ondervoed kunnen zijn, vraagt dit om alertheid en waar nodig actie van de verschillende professionals rond een oudere. Maar wat kan de diëtist hierin betekenen?

Lees meer

Dr. ir. Emmelyne Vasse
Projectleider Ouderen&Voeding, de Alliantie Voeding in de Zorg & (onderzoeks) diëtist, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt al jaren nauw samen met Wageningen University & Research aan onderzoeksprojecten over voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Sinds 2007 is uit deze samenwerking de stichting Alliantie Voeding in de Zorg voortgekomen met als belangrijk speerpunt  gezondheidswinst door aandacht voor voeding. Om dit te bereiken worden wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samengebracht in verschillende praktijkgerichte projecten en wetenschappelijk onderzoek. Als afdeling diëtetiek binnen ziekenhuis Gelderse Vallei zijn we regelmatig betrokken bij verschillende (onderzoeks)projecten, waarin onze rol en inbreng steeds verschillend is. Door onze samenwerking met onderzoekers maar ook professionals uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven worden praktische en theoretische voedingskennis samengebracht. Dit komt ten goede aan de toepasbaarheid van projectresultaten in de zorgpraktijk. Aan de hand van enkele recente (onderzoeks)projecten zal de meerwaarde van de diëtist als praktisch voedingsexpert worden toegelicht.

Lees meer