10 januari 2018

Gerda Verburg, United Nations Assistant Secretary General: Verder bouwen aan voorhoedepositie

Gerda Verburg, United Nations Assistant Secretary General en Coordinator of the SUN Movement, over de uitdagingen die de Nederlandse zuivelsector de komende jaren het hoofd moet bieden.

Wat zijn de gevolgen van COP21 voor de Nederlandse melkveehouder?

“Het is lastig om hier op korte termijn de gevolgen van aan te geven, aangezien deze sterk afhangen van een uitvoerbare fosfaatregeling voor de Nederlandse zuivelsector. Voor de gevolgen op de langere termijn is het belangrijk om zowel het klimaatakkoord van Parijs als de Duurzame Ontwikkelings Doelen (SDG’s) te bekijken; die zijn immers met elkaar verbonden. En juist omdat ze alles met elkaar te maken hebben, biedt dat kansen voor de Nederlandse melkveehouder.”

“Onze zuivelsector is goedgeorganiseerd en kan verder bouwen aan zijn internationale voorhoedepositie. Onder meer door zich in te zetten voor innovatie om te verduurzamen, energieneutraal of netto-energie te leveren, kwaliteit voorop te stellen, eerlijke prijzen in de gehele keten te berekenen, transparant te zijn en in verbinding te staan met consumenten. Daarbij moet de sector rekening houden met de samenleving, het landschap, de natuur en de circulaire economie.”

“Om deze uitdaging aan te gaan, is een constructieve dialoog en samenwerking nodig tussen alle partijen in de melkveeketen en de zuivelketen. Maar ook politieke deskundigheid, begrip en passie voor de betekenis van de zuivelbranche zijn hierbij van cruciaal belang.”

Wat zijn de grootste uitdagingen van de zuivelsector ten aanzien van de SDG’s?
“Een goede businesscase maken voor innovatieve fokkerij en melkveehouderij is een van de grootste uitdagingen. Investeren moet lonen en perspectief bieden, anders begint een boer er niet aan. Nu wordt er nog te veel in afzonderlijke duurzaamheidsdoelen gedacht, bijvoorbeeld dat de zuivelsector om SDG2 (zero hunger and malnutrition) zou draaien. Het mooie én uitdagende is om de onderlinge samenhang te zien van de SDG’s, ofwel 2030-agenda. Kijk dus naar alle SDG’s en ontdek hoe de zuivelsector ook een rol kan spelen bij ontwikkelingen op het gebied van water, energie, onderwijs, gezondheid et cetera. Daarbij kan de sector opereren vanuit eigen kracht door de kwaliteit van producten en service voorop te stellen, interactie met het onderwijs aan te gaan, kennis te vergaren en delen, onderzoeksinstituten te stimuleren en een sterke verbinding met consumenten te maken.

“Investeren moet lonen of perspectief bieden anders begint een boer er niet aan.”

Voor die voorhoedepositie is het verder van belang dat de zuivelsector contact legt met maatschappelijke organisaties en trendsetters. Die kunnen de ontwikkelingen op de langere termijn in kaart brengen. Met die kennis kan de sector uitdagingen aangaan en kansen benutten. Door samenwerking behoudt én versterkt hij zijn slagkracht.”

Welke organisaties moeten in Nederland meer gaan samenwerken?
“De eerste voorwaarde is de gehele zuivelketen sterk te houden en samen gericht te blijven op die voorhoedepositie. De zwakste schakel bepaalt de sterkte van deze keten.
De verbinding met andere partijen in de land- en tuinbouw- en voedings- en genotsmiddelensector moet gericht zijn op samenwerking met een win-winsituatie. Wees bereid om ook met minder voor de hand liggende partijen verbintenissen aan te gaan, zoals natuur- en landschapsorganisaties of actiegroepen. Laat vaste structuren en instituten los en denk in netwerken. Tot slot nog een tip van iemand die inmiddels zes jaar vanuit het buitenland naar Nederland kijkt: Nederlanders hebben een neus voor samenwerken met andere groepen en zijn meestal oplossingsgericht en creatief. Het is goed om die multisectorapproach in gedachten te houden.”

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy