12 augustus 2016

Gezondheidsraad: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’

Met de nieuwe ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ heeft de Gezondheidsraad een genuanceerde visie gepresenteerd op gezonde en duurzame voeding. De nieuwe Richtlijnen goede voeding bevestigen de gunstige gezondheidseffecten van melk en dat melk, yoghurt en kaas onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Het advies in een notendop: ‘eet meer groenten en fruit, minder vlees en houd de zuivelconsumptie op het huidige niveau’. Zie ook de samenvatting.

In de nieuwe Richtlijnen blijven de aanbevelingen voor zuivel gehandhaafd op het huidige consumptieniveau. Het zuiveladvies luidt: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’.

Gezondheidsraad over consumptie zuivel

Volgens de Gezondheidsraad laat wetenschappelijk onderzoek zien dat zuivelconsumptie gunstige effecten heeft voor de gezondheid. Zo gaat het gebruik van zuivel gepaard met een kleinere kans op darmkanker. De consumptie van 400 gram zuivel per dag is gerelateerd aan een 15% lager risico op deze ziekte. Voor specifiek melk en yoghurt zijn ook gunstige verbanden gevonden. Per 200 gram melkconsumptie per dag daalt het risico op darmkanker met 10%. Het eten van 60 gram yoghurt per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 15% vergeleken met 10 gram yoghurt per dag.’

De nieuwe aanbevelingen bevatten geen richtlijn voor verzadigd vet. De Gezondheidsraad concludeert dat er geen effecten zijn gevonden van alleen verzadigd vet op de gezondheid. Terwijl in de vorige Richtlijnen (2006) nog de nadruk lag op magere zuivelproducten, wordt in de nieuwe aanbevelingen geen onderscheid gemaakt tussen volvette, halfvolle of magere zuivel.

”Consumptie van zuivel behouden op huidige niveau” aldus Gezondheidsraad

De kern van de nieuwe Richtlijnen is de aanbeveling om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. De zuivelconsumptie dient behouden te blijven op het huidige niveau. Een aantal aanbevelingen, zoals het eten van minder vlees, zorgt volgens de Gezondheidsraad voor een voedingspatroon dat ecologisch minder belastend is.

Opvallend aan de nieuwe Richtlijnen is dat prioritering ontbreekt: er wordt niet aangegeven welke richtlijnen voor grote of kleine gezondheidswinst kunnen zorgen. De NZO is van mening dat de richtlijn om boter te vervangen door margarine een kleine tot verwaarloosbare gezondheidswinst oplevert, omdat de dagelijkse consumptie van boter relatief laag is. Deze aanbeveling valt in het niet bij de gezondheidseffecten van het dagelijks eten van bijvoorbeeld groente en fruit.

De nieuwe Richtlijnen goede voeding worden op dit moment door het Voedingscentrum vertaald naar een nieuwe Schijf van Vijf (of meerdere schijven). Die worden in de laatste week van maart door het Voedingscentrum gepresenteerd.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy