15 augustus 2017

Internationaal symposium The Dairy Matrix

Op 3 oktober zullen drie gerenommeerde voedingswetenschappers hun kennis delen tijdens het symposium ‘The Dairy Matrix: a new approach to understanding the health effects of whole foods’. Het symposium wordt georganiseerd door de NZO in samenwerking met het European Milk Forum (EMF).

Een voedingsmiddel: meer dan de som der nutriënten

Hoewel iedereen het erover eens is dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten vergroot, zien we die negatieve effecten niet terug bij de consumptie van volvette zuivel. En hoewel brood veel zout bevat, gaat de bloeddruk bij broodconsumptie niet omhoog en beschermt het juist tegen hart- en vaatziekten. Een voedingsmiddel is duidelijk meer dan de som der voedingsstoffen. Een verklaring voor de effecten van een voedingsmiddel kan gezocht worden in de voedingsmatrix. Simpel gezegd is de voedingsmatrix het geheel van voedingsstoffen en andere aspecten van een voedingsmiddel – zoals structuur en substantie – en vooral de interactie tussen alle aspecten vanaf het moment van eten, kauwen en slikken tot en met de vertering en excretie.

Internationale sprekers

De sprekers bij het symposium zijn alle drie internationaal gerenommeerd: prof. Ian Givens van de University of Reading (VK), dr. Emma Feeney van de University College Dublin en prof. Arne Astrup van de University of Copenhagen. Emeritus prof. Frans Kok zal optreden als dagvoorzitter en de voertaal van het symposium is Engels. Het symposium kan gratis worden bijgewoond. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 1 oktober aanmelden via vanrijn@nzo.nl.

ian givens emma feeney arne astrup frans kok
‘The food matrix: is it time to rethink
how we evaluate the health effects of food?‘
Ian Givens, Institute for Food,
Nutrition and Health, University of Reading (UK)
‘Muscle, bones and body fat: dairy
matrix effects on body composition’
Emma Feeney, Food for Health Ireland,
University College Dublin
‘Metabolic health: the impact of
the dairy matrix’
Arne Astrup, Department of Nutrition,
Exercise and Sports,
University of Copenhagen
Dagvoorzitter emeritus prof. Frans Kok,
voormalig voedingshoogleraar en
hoofd van de divisie Human Nutrition
bij Wageningen Universiteit.

Organisatie

Het symposium in Den Haag wordt georganiseerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie in samenwerking met het European Milk Forum (EMF). In het najaar wordt het symposium door EMF ook georganiseerd in Kopenhagen (4 oktober), Brussel (11 oktober), Belfast (30 oktober) en Dublin (1 november).

Achtergrondartikel over de voedingsmatrix melk, yoghurt, kaas

Meer weten over de voedingsmatrix? Voeding Magazine biedt de wetenschappelijke stand van zaken rondom de voedingsmatrix van melk, yoghurt en kaas. Het artikel geeft ook aan welke andere factoren invloed kunnen hebben op afwijkende resultaten uit voedings-epidemiologisch onderzoek. Het artikel is online beschikbaar: ‘De voedingsmatrix: meer dan de som der nutriënten’.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy