08 mei 2023

Loonbod van 8% verbetert koopkracht in 2023

De onderhandelingen tussen de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) namens 11 zuivelwerkgevers en vakbonden FNV en CNV over de nieuwe zuivelcao’s zijn vastgelopen. In de zuivelsector wordt op dit moment op initiatief van vakbonden FNV en CNV actiegevoerd. Eerder stemde vakbond De Unie wel in met het bod van de NZO. Vakbonden FNV en CNV houden een estafettestaking waarbij steeds op een andere locatie gestaakt wordt. Vandaag is dat bij een locatie van FrieslandCampina in Borculo, morgen bij een locatie in Meppel. De zuivelwerkgevers hebben onder andere 8% loonsverhoging geboden voor een eenjarige cao. Dit is het maximale bod.

Lonen in de zuivel stijgen met 39,25% in 15 jaar en stijgen harder dan inflatie
Met het loonbod van 8% meegenomen is het loon in de zuivelindustrie de afgelopen 15 jaar met 39,25% gestegen. Lonen in heel Nederland stegen in diezelfde periode veel minder, met gemiddeld 33,70%. De verwachte inflatie in 2023 is 5%. De totale inflatie over de afgelopen 15 jaar wordt daarmee 38,9%. Lonen in Nederland zijn dus meestal achtergebleven bij de inflatie. In de zuivelsector niet. In deze sector stijgen de lonen harder dan de inflatie. Zelfs met de hele hoge inflatie van 10% in 2022 en 5% in 2023 houdt de cao zuivel de inflatie bij. 8% loon erbij in de zuivel betekent een forse investering omdat de lonen al relatief hoog zijn.

Eisen vakbonden onhaalbaar
De NZO: ‘De gestegen kosten door de ontwikkelingen in 2022 zijn niet door de werkgevers in de zuivel veroorzaakt en kunnen niet eenzijdig door deze werkgevers worden opgelost. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid, werkgever en werknemer. Daarom neemt ook de overheid meerdere maatregelen. Samen met het loonbod van 8% gaan medewerkers in de zuivel er in koopkracht op vooruit. CNV eist 10% loonsverhoging en FNV 14,3%. Dat zijn geen realistische percentages. Ook FNV zelf geeft aan haar eigen medewerkers aan dat dit soort eisen onhaalbaar zijn. De Nederlandse Bank waarschuwt bij monde van Klaas Knot dat nog hogere loonstijgingen extreme en negatieve effecten hebben op de economie. Ook de zuivelsector ziet bedrijfsresultaten teruglopen. Economische omstandigheden zijn onvoorspelbaar en onzeker.

Acties onnodig en teleurstellend
Dat bonden met dit bod van 8% loonsverhoging op tafel kiezen voor acties vindt de NZO zeer teleurstellend. ‘Acties schaden de sector en dat is onnodig nu er zo’n fors bod ligt, bij een cao die al bovengemiddeld is. Veel medewerkers zijn juist wel heel tevreden over dit eindbod. Dat zien we ook aan de actiebereidheid. Bij de eerste actiedagen was meer dan de helft van het personeel aan het werk. Leden van vakbond De Unie hebben al ingestemd met het eindbod.’

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy