12 juni 2025

‘Met het glas op tafel’

Terugblik Lagerhuisdebat ‘Duurzaamheid en gezondheid in de eiwittransitie’

Nieuwspoort, Den Haag

Op 12 juni 2025 vond het eerste debat plaats in de dialoogreeks ‘Met het glas op tafel’, georganiseerd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Onder de titel ‘Duurzaamheid en gezondheid in de eiwittransitie: op zoek naar de balans’ kwamen meer dan 50 deelnemers uit wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, politiek en overheid bijeen om te debatteren over een actueel onderwerp: de eiwittransitie.

Eiwittransitie? Voor velen nog onbekend terrein
De middag begon met een filmpje van straatinterviews, waaruit bleek dat de term ‘eiwittransitie’ voor het grote publiek nog nauwelijks bekend is. Twee hoogleraren gaven een inspirerende inleiding op het vraagstuk – vanuit verschillende invalshoeken.

Twee perspectieven op één transitie

  1. Marian de van der Schueren, buitengewoon hoogleraar diëtetiek aan Wageningen University & Research en lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, schetste de voedingskundige uitdagingen van een plantaardiger eetpatroon. Volgens haar zijn er duidelijke voordelen voor milieu en gezondheid, maar ook risico’s voor kwetsbare groepen, zoals ouderen. ‘Bij een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon is de nutriënteninname van groepen met een verhoogd risico niet gegarandeerd’, concludeerde De van der Schueren.
  2. Pieter van ’t Veer, emeritus hoogleraar voeding, volksgezondheid en duurzaamheid, bracht een bredere ecologische visie in. Met onder andere het indrukwekkende filmpje ‘Nature is speaking’ met Julia Roberts als mother nature, riep hij op tot bescheidenheid en systeemverandering. ‘Geen gezonde mensen zonder een gezonde aarde’, aldus Van ‘t Veer. Hij pleitte voor een voedseltransitie in plaats van een eiwittransitie. Niet de eiwitinname, maar de vezelinname is het probleem, dat volgens hem met meer plantaardige en volkoren producten kan worden opgelost.

Een debat met stellingen en standpunten
Onder leiding van Gijs Weenink van de Debatacademie ontspon zich vervolgens een dynamisch Lagerhuisdebat. Stellingen als “De Schijf van Vijf moet duurzaamheid belangrijker maken dan gezondheid” en “Het zou goed zijn als iedereen zijn zuivel- en vleesconsumptie in 2030 halveert” zorgden voor interactieve discussies.

Deelnemers wisselden van kant, nuanceerden hun standpunten en luisterden actief naar elkaars argumenten. De prijs voor beste debater ging naar een jonge vertegenwoordiger van de Transitiecoalitie Voedsel, die met haar betoog maar liefst acht deelnemers wist te overtuigen van een ander standpunt.

De middag werd afgesloten met een levendige netwerkborrel, met netwerkbingo en hapjes op basis van zowel vertrouwde als vernieuwende eiwitbronnen.

Met het glas op tafel: de serie
Met het glas op tafel is een nieuw initiatief waarin we stakeholders bijeen brengen rond actuele thema’s die ook voor zuivelindustrie relevant zijn. We nodigen stakeholders uit om in gesprek te gaan en van elkaar te leren over actuele thema’s die ook de zuivelindustrie raken. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan het maatschappelijk gesprek en kennis en kunde uitwisselen met onze stakeholders. 

Met deze eerste bijeenkomst in de serie ‘Met het glas op tafel’ is een waardevolle stap gezet in een open en constructieve dialoog over de toekomst van ons voedselsysteem. Weet u een goed onderwerp voor een volgende dialoogsessie? Laat het ons dan vooral weten!

Als u op de hoogte wil blijven van aankomende bijeenkomsten, vul dan onderstaand formulier in. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy