• nl
28 april 2021

Nederlandse zuivelketen gebruikt 100% verantwoorde soja

Afgelopen week kopte de Volkskrant: “Eet de Nederlandse koe gaten in het Braziliaanse Amazonegebied?” In deze rapportage wordt de Nederlandse koe als veroorzaker van de ontbossing in Zuid-Amerika aangewezen. Dat is niet terecht. In werkelijkheid gebruikt de zuivelketen 100% verantwoorde soja en ondersteunt zij via certificering de teelt van verantwoorde soja.

De Nederlandse melkkoe eet vooral gras en maïs. De veehouder vult het rantsoen aan met krachtvoer, dat onder andere bestaat uit restproducten van de levensmiddelenindustrie en sojaschroot, dat veel hoogwaardig eiwit bevat.
Sinds 2015 gebruikt de Nederlandse zuivelsector uitsluitend 100% verantwoorde soja. Dat betekent dat melkveehouders alleen voer mogen afnemen van veevoerleveranciers die over voldoende certificaten voor verantwoorde soja beschikken. Op deze wijze draagt de zuivelsector bij aan de teelt van verantwoorde soja.
Het beschikbare volume gecertificeerde soja in de wereld is gering. Daarom is de veevoersector nog genoodzaakt de gecertificeerde soja te mengen met niet-gecertificeerde soja. Samen met maatschappelijke organisaties als natuurorganisatie IUCN NL en Solidaridad onderzoekt de zuivelsector de mogelijkheid om boeren in één bepaald risico gebied te ondersteunen met het realiseren van verantwoorde sojateelt. Op die manier kunnen sojaboeren in die regio verder verduurzamen en komt er op termijn fysiek meer verantwoord geproduceerde soja beschikbaar.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy