16 februari 2025

“We doen het qua zuivelinname helemaal zo slecht niet”

Experts aan het woord over jongeren en zuivelinname.

“Uit de voedselconsumptiedata van het RIVM blijkt dat we gemiddeld ongeveer 340 gram zuivel per dag binnenkrijgen – dus producten als melk, yoghurt en kaas – en dat is ongeveer gelijk aan die twee à drie porties die we aanbevelen. Slechts 15 gram is zuivelvervanger. Deze peiling is uit 2021, maar de manier waarop we eten en drinken verandert niet snel. We krijgen echt niet ineens de helft minder zuivel binnen. Het lijkt erop dat we yoghurt, kwark en kaas eten en de plantaardige variant ernaast nemen, voor in de koffie bijvoorbeeld.”
– Marije Verwijs, gezondheidsexpert Voedingscentrum – 

Elise Jansen, huisarts in opleiding en populair onder een jongere doelgroep op Instagram als Dokter Elise met haar voedingstips, vertelt dat het om de balans gaat. “Zuivel is rijk aan eiwit en vitamines en past daarmee mooi in het ‘vevo’-principe dat ik hanteer, om bij de maaltijd op te letten dat het vezels, eiwitten, vitamines en onverzadigde vetten bevat.”

Hardnekkig misverstand 
Stephan Peters van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) zag de reputatie wat afkalven en merkt ook dat de consumptie van drinkzuivel – melk – terugloopt. ,,Eetzuivel, zoals yoghurt en kaas, staat niet onder druk en neemt zelfs toe. Maar de afgelopen vijftien jaar neemt de inname van drinkzuivel per persoon jaarlijks met zo’n 1 procent af, dat is echt significant. Alleen zijn we die glazen melk niet gaan vervangen door plantaardige alternatieven, zegt hij. ,,Dat is een hardnekkig misverstand. Het glas melk bij het ontbijt of lunch is een flesje water geworden, dat is onze concurrent.”

Melkconsumptie in de VS
Intussen zien ze in de VS de melkconsumptie voor het eerst sinds de jaren 70 stijgen, schreef The New York Times vorige week nog met enige verbazing. In 2024 dronken Amerikanen 1,9 procent meer melk, terwijl de consumptie van plantaardige melk met 5,9 procent daalde.  Het oubollige imago van melk lijkt op z’n retour – het zou ‘puurder’ zijn dan de plantaardige varianten, dat weer in de trend past om alleen dingen te consumeren ‘die je oma zou herkennen’. De Amerikaanse krant noemt ook de erotische getinte scène uit Halina Reijns Babygirl, waarin actrice Nicole Kidman een glas melk achterover klokt.

Benieuwd naar het hele artikel in het AD (als je abonnee bent, kun je het hele artikel lezen)? Klik hier.

Meer weten?
Lees het interview over waarom de beschermende werking van melk helpt tegen darmkanker met hoogleraar, voedings- en kankerdeskundige en lid van de Gezondheidsraad Ellen Kampman.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy