29 september 2022

Welke meester of juf creëert de grootste Schoolmelksnor?

Hoe creëer je met schoolmelk een maximale melksnor? Die uitdaging gaan juffen en meesters aan mét de hulp van hun leerlingen op basisscholen in heel Nederland. De ‘Schoolmelksnor Challenge’ is een ludieke actie in het kader van Wereld Schoolmelkdag, georganiseerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Zo vragen we aandacht voor de belangrijke rol die melk speelt in een gezond dieet voor schoolgaande kinderen. De meester of juf met de grootste melksnor wint een dagje uit met de héle klas naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Voor de ‘Schoolmelksnor Challenge’ wordt kinderen gevraagd om hun meester of juf te filmen tijdens het creëren van de melksnor met een glas schoolmelk. Om te kunnen meedoen met de challenge deelt de leraar-met-melksnor het filmpje vervolgens op social media met de hashtag #wereldschoolmelkdag. Insturen kan tot 20 oktober. De jury bekijkt alle posts met deze hashtag en wijst na 20 oktober de winnaar aan. Kijk voor een voorbeeldfilmpje van een juf die een melksnor creëert of voor meer uitleg over de ‘Schoolmelksnor Challenge’ op de social kanalen van ‘Het zit in melk’. 

Wereld Schoolmelkdag van de Wereldvoedselorganisatie

Elk jaar organiseert de Wereldvoedselorganisatie (FAO) de Wereld Schoolmelkdag – dit jaar alweer voor de 23e keer. Wereldwijd wordt melk beschouwd als een belangrijk voedingsmiddel voor mensen in alle stadia van het leven, van jong tot oud. Melk bevat eiwitten, calcium, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Vooral kinderen, want die zijn volop in de groei. Magere en halfvolle melk en melkproducten staan dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Melk past in een gezond voedingspatroon

Nederlanders weten goed wat de voordelen zijn van melk en andere zuivelproducten. Toch blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM dat niet iedereen de aanbevelingen voor melk en melkproducten haalt. Ook sommige kinderen niet. En dat is zonde. Want halfvolle en magere melk of melkproducten, zoals yoghurt of kwark, passen volgens het RIVM en het Voedingscentrum goed in een gezond voedingspatroon. Daarom zijn de Schoolmelkprogramma’s van de Europese Unie extra belangrijk. Want zo zorgen we er samen voor dat alle kinderen in Nederland en Europa kunnen blijven genieten van de voordelen van melk en melkproducten.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy