• nl
30 september 2020

Wereld Schoolmelkdag 2020

Vandaag is het Wereld Schoolmelkdag: een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Melk is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding, vooral voor kinderen in de groei. Daarom krijgen meer dan 160 miljoen kinderen in de wereld melk op school. In sommige landen helpt schoolmelk om ondervoeding tegen te gaan. In andere landen ondersteunt het kinderen om gezonde eetgewoontes aan te leren.

Voedingsstoffen die kinderen nodig hebben

Melk levert veel verschillende voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium en B vitamines. Die voedingsstoffen hebben schoolgaande kinderen nodig voor een gezonde groei, zowel fysiek als mentaal. Want gezond eten verhoogt ook de weerstand en het concentratievermogen van kinderen. Melk is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding. Daarom adviseert het Voedingscentrum in Nederland kinderen om 2 tot 3 melkproducten en 1 plak kaas per dag te consumeren. Bijvoorbeeld een bakje yoghurt bij het ontbijt, een boterham met kaas en een glas melk bij de lunch of als tussendoortje en yoghurt als toetje. 

Schoolmelk in Nederland

In Nederland ontvangen zo’n 200 scholen dit schooljaar wekelijks gratis zuivel voor de gehele school. Deze scholen hebben zich ingeschreven en ontvangen gedurende 20 weken schoolmelk. Kijk voor meer informatie op schoolmelk.nl.  

Voor ieder wat wils  

Van melk worden talloze lekkere zuivelproducten gemaakt: van karnemelk en yoghurt tot kaas en kwark. Kinderen die geen melk lusten, kunnen altijd een melkproduct vinden dat ze wel lekker vinden. En je kunt melk ook gemakkelijk verwerken in een maaltijd. Denk aan pannenkoeken, tosti’s, sausjes of een gezond toetje.

Nederlands lesmateriaal

Als je op jonge leeftijd een gezond eet- en beweegpatroon ontwikkelt, heb je daar je hele leven profijt van. De Nederlandse zuivelsector heeft daarom lesmateriaal ontwikkeld voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs. Zo komen kinderen te weten waar melk vandaan komt en hoe je gezond kunt eten. Leerkrachten kunnen deze lesmaterialen gratis ontvangen of downloaden via de website zuivelonline.nl.

Zien, horen, voelen en beleven

Kinderen kunnen ook zelf zien, horen, voelen en beleven waar hun voedsel vandaan komt door met school op excursie te gaan naar een melkveehouderij. De zuivelsector organiseert boerderijexcursies door het hele land. Zo leren jaarlijks ruim 45.000 kinderen in Nederland alles over het leven op een melkveehouderij en kunnen ze zelf zien waar de melk vandaan komt.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy