10 februari 2017

ZuivelNL-er promoveert op invloed van droogstand op samenstelling melk

Wat is het effect van het verkorten of weglaten van droogstand van koeien op de samenstelling en kwaliteit van melk? Op dit onderwerp promoveerde vandaag Ruben de Vries aan Wageningen University en de Swedish University for Agricultural Sciences in Uppsala. Ruben is sinds dit jaar werkzaam bij ZuivelNL als Onderzoekscoördinator Voedselveiligheid.

Droogstand wordt in de meeste zuivellanden al decennialang toegepast door boeren. Het is een periode van ongeveer twee maanden waarin de koe niet wordt gemolken tussen twee lactaties in. Zo’n droogstand leidt tot een hoge melkproductie van de koe na de geboorte van een kalf, maar kan ook zorgen voor een negatieve energiebalans van de koe. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Ruben de Vries wat de invloed is van het weglaten of inkorten van droogstand van melkkoeien op de melksamenstelling. De resultaten van het onderzoek bieden waardevolle informatie over de melksynthese door de koe en voor de procesbaarheid van de melk.

Ruben heeft onder andere gekeken naar de caseïne-samenstelling van melk, de enzymatische (plasmine) activiteit en de samenstelling van laag abundante eiwitten in biest. Voor de meeste koeien lijkt het verkorten of weglaten van droogstand goed mogelijk op basis van melkcompositie-analyses. Het is de verwachting dat veranderingen in lactatiestadia op bulkniveau geen significante verandering teweegbrengen aan de procesbaarheid van de melk. Het verhoogde eiwitgehalte in melk van koeien met een gereduceerde droogstand is waarschijnlijk de voornaamste factor die de procesbaarheid van melk kan beïnvloeden.

Als Onderzoekscoördinator Voedselveiligheid bij ZuivelNL is Ruben de Vries verantwoordelijk voor voedselveiligheid, kwaliteitscontrole en overheidstoezicht.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy