Nieuws

Zuivel is één van de belangrijkste exportgoederen voor Nederland

Zuivel staat in de top 10 van goederen met de hoogste toegevoegde waarde waar Nederland via de export het meest aan verdient. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar aanleiding van zijn eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen in 2015. Voor Nederland levert de export van zuivel maar liefst 3,54 mld euro aan toegevoegde waarde op.

Naast zuivel wordt er ook voor 3,43 mld euro aan toegevoegde waarde verdiend aan het exporteren van voedingsbereidingen. Binnen deze groep is babymelkpoeder goed voor ongeveer een derde deel, zo’n 1,14 mld euro. In de afgelopen twintig jaar zijn voedingsbereidingen, zoals babymelkpoeder, belangrijker geworden voor de Nederlandse export.

Top 10 belangrijkste exportgoederen

De top 10 belangrijkste exportgoederen voor Nederland bestaat uit: machines en onderdelen, aardgas, sierteelt, hoogwaardige kunststoffen, metaal en metaalproducten, vlees, zuivel, voedingsbereidingen, groente en aardappelen, aardolieproducten. Samen zijn ze goed voor 53,3 mld euro aan toegevoegde waarde in 2015. Dit is 48 procent van alle exportverdiensten aan goederen van Nederlandse makelij.