Nieuws

School speelt sleutelrol bij kennis over voeding

Wie weet nog wat gezonde voeding is? Door een overvloed aan informatie en de daaruit voortvloeiende discussie over voedsel bestaat er veel verwarring. Zo ook onder jonge ouders. Terwijl basiskennis hard nodig is: veel kinderen halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van producten uit de Schijf van Vijf niet. Dit heeft naast gezondheidsrisico’s ook impact op schoolprestaties van kinderen. Er is dan ook een steeds grotere rol voor scholen weggelegd in het overbrengen van kennis over voeding. Samen met KlasseTV creëerde de Nederlandse Zuivel Organisatie hiertoe het lespakket ‘Fit op School’, dat afgelopen najaar werd gelanceerd. In het kader van dit lesprogramma won groep 7/8 van basisschool IJzevoorde uit Doetinchem een sportclinic die vandaag werd gegeven door ’s werelds beste hockeyster Naomi van As.

Minder dan 1% van de Nederlandse kinderen krijgt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen en minder dan 5% de aangeraden twee stuks fruit per dag. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2015). Hetzelfde geldt voor de consumptie van zuivelproducten. “Schoolgaande kinderen komen dagelijks ongeveer een pakje schoolmelk te kort. Daarom is het belangrijk om al het goede van basisvoeding onder de aandacht te brengen en een kentering in kennis over gezonde voeding op basisscholen te bewerkstelligen”, zo stelt Tjeerd de Groot, directeur van de NZO.

Gezonde voeding

De Nederlandse jeugd is niet goed op de hoogte van waar hun eten vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en hoe ze zelf een verse maaltijd kunnen bereiden. Om scholen de kans te geven op dit vlak hun voorlichtingsrol te pakken, ontwikkelde de NZO in samenwerking met KlasseTV voor basisscholieren het lespakket ‘Fit op school – door gezonde voeding en bewegen’. Dit lespakket bevat informatie over hoe je je als kind gezond en fit in de klas kan voelen. Elke les begint met een stelling van hockeyster Naomi van As over fit zijn in relatie tot goede voeding, gevolgd door theorieën over gezonde voeding. De lessen sluiten aan bij de aanpak ‘Jong Leren Eten’ die eind vorig jaar door staatssecretaris Van Dam (EZ) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) is gelanceerd.

In de afgelopen maanden zijn er al 22.000 kinderen aan de slag gegaan met het lespakket. Groep 7/8 van basisschool IJzevoorde uit Doetinchem kreeg de meeste likes voor een foto en won daarmee een sportclinic van Naomi van As die vandaag gegeven werd. De clinic sluit aan bij de lesmethode, die er op gericht is door middel van plezier bewegen te stimuleren. Hoe belangrijk dit is wordt onderstreept door juf Femke van de winnende klas: “Het is een must voor ieder kind om te leren over gezonde voeding en bewegen. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs, want veel ouders zijn daar niet helemaal van op de hoogte. Dan heb ik het met name over (gezond) drinken. Basisschool IJzevoorde is een gezonde school, wij zijn veel met gezonde voeding en bewegen bezig. Vandaar dat wij meededen aan dit lespakket, want dit past helemaal in ons straatje”.