30 januari 2013

81% van de melkveehouders past weidegang toe

Van de melkveebedrijven in Nederland heeft 81% het afgelopen jaar weidegang toegepast. Dat is het aandeel weidegang op melkveebedrijven voor 2012, zoals dat is vastgesteld door het Productschap Zuivel in opdracht van de Duurzame Zuivelketen in het kader van het Convenant Weidegang. In dat convenant hebben de Duurzame Zuivelketen (Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland) vorig jaar samen met bijna 60 partijen uit de voedselketen afgesproken om tenminste het huidige niveau van weidegang te behouden.

De zuivelondernemingen die aan het convenant deelnemen hebben het aandeel weidegang op hun toeleverende melkveebedrijven geïnventariseerd. Op verzoek van de Duurzame Zuivelketen heeft het Productschap Zuivel vervolgens de gegevens van de individuele zuivelondernemingen verwerkt tot een sectoraal gemiddelde.

Uit de berekening van het productschap blijkt dat gedurende het afgelopen weideseizoen op 81,2% van de melkveebedrijven een vorm van weidegang werd toegepast. Op 73,6% van de bedrijven liepen de melkgevende koeien gedurende ten minste 120 dagen per kalenderjaar en ten minste 6 uur per dag buiten. 7,7 % van de melkveehouders paste vorig jaar een andere vorm van beweiding toe. Op 18,8% van de melkveebedrijven werd geen vorm van weidegang toegepast.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van tien zuivelondernemingen, die de melk verwerken van 96% van alle melkveebedrijven in Nederland. Het overgrote deel van de melkveehouders, die hun melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar en tenminste 6 uur per dag weiden, ontvangt daarvoor een premie van hun zuivelonderneming. Aan de uitbetaling gaan controles van de zuivelondernemingen en externe borgingsinstanties vooraf.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy