06 maart 2013

Aflatoxine in veevoer

De Nederlandse Zuivel Organisatie heeft zoals eerder aangekondigd naar aanleiding van het besmette veevoer uit Servië haar controles op boerderijmelk naar aflatoxine geïntensiveerd. Daarbij is bij twee melkveebedrijven een licht verhoogde concentratie aflatoxine gevonden, die veroorzaakt is door besmet veevoer. Ondanks de lage besmetting zijn direct de noodzakelijke maatregelen genomen. De melklevering van betrokken melkveebedrijven is per direct geblokkeerd. Daarnaast zijn de veevoerleveranciers benaderd en is de overheid geïnformeerd. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, alle producten die op de markt zijn gebracht voldoen aan de wettelijke normen.

Totdat duidelijk is dat het besmette veevoer volledig opgespoord en vernietigd is, blijft NZO extra controles uitvoeren.

De Nederlandse zuivelindustrie controleert voortdurend of de melk die zij van haar veehouders ontvangt aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoet. Indien er melkvreemde stoffen, zoals aflatoxine, worden aangetroffen, wordt de melk geweigerd. De melkveebedrijven mogen pas weer leveren als zij aan de kwaliteitsnormen voldoen. Dat is een standaardprocedure.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy