01 juli 2016

Belgische diervoersector voldoet nog niet aan Nederlandse eisen: verlenging tijdelijke toelating Ovocom

De Nederlandse zuivelindustrie heeft per 1 januari 2016 de kwaliteitsborging van diervoeders verder aangescherpt, omdat zij haar leidende positie in de internationale zuivelwereld wil behouden. Inmiddels is gebleken dat het Belgisch overlegplatform voor de diervoerkolom Ovocom, nog niet volledig aan de nieuwe eisen voldoet.

In aanvulling op haar eigen kwaliteitssysteem heeft Ovocom een onafhankelijk aangestuurde module ontwikkeld voor diervoerbedrijven die aan Nederlandse melkveehouders willen leveren: module I-01: ‘Rechtstreekse levering aan Nederlandse veehouderij’. Deze module is gebaseerd op de extra eisen die de Nederlandse zuivelondernemingen stellen voor diervoer aan melkvee.

Nederlandse kwaliteitsborgingssysteem en Ovocom

Ovocom heeft conform de Nederlandse eisen alle leverancier-productcombinaties in kaart gebracht en heeft de daarbij behorende risicobeoordeling uitgevoerd. Ook heeft de organisatie voorbereidingen getroffen voor het uitvoeren van audits in de diervoersector op basis van de Nederlandse eisen. Wanneer Ovocom het kwaliteitsborgingsysteem naar de Nederlandse eisen ook daadwerkelijk volledig operationeel heeft, kunnen Belgische diervoerbedrijven een definitieve goedkeuring krijgen voor levering aan Nederlands melkvee.

Diervoerbedrijven die in 2015 aangesloten waren bij Ovocom blijven staan op de witte lijst van diervoerbedrijven die voldoen aan de eisen van Nederlandse zuivelondernemingen. Na definitieve goedkeuring van Ovocom kan deze organisatie nieuwe deelnemers gaan toelaten.

Omdat verder uitstel als onwenselijk wordt beschouwd, gaat de Nederlandse Zuivel Organisatie ervan uit dat Ovocom uiterlijk 1 januari 2017 volledig aan de nieuwe eisen voldoet.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy