09 augustus 2016

Consumptie zuivel kan preventief werken bij diabetes

De consumptie van zuivel kan een preventieve werking hebben op diabetes type 2 en een rol spelen bij de behandeling ervan. Dat wordt bevestigd in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding en in de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015.

In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad worden enkele porties zuivel per dag aanbevolen. De Gezondheidsraad wijst erop dat de consumptie van 60 gram of meer yoghurt per dag samenhangt met een ongeveer 15% lager risico op diabetes type 2. De bewijskracht van dit verband wordt door de Gezondheidsraad als groot geacht. In het Achtergronddocument Zuivel geeft de Gezondheidsraad meer informatie over de wetenschappelijke studies.

Zuivel in Voedingsrichtlijnen diabetes

Een van de aanbevelingen in de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is om de inname van producten die verzadigd vet bevatten te beperken en te vervangen door producten met enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet. Een uitzondering wordt gemaakt voor zuivelproducten. Recente reviews laten namelijk zien dat hoge inname van zuivel omgekeerd gerelateerd (beschermend) is aan diabetes type 2.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy