11 januari 2016

‘Duurzaam en gezond eten: blijf voor zuivel kiezen en eet meer groenten en fruit’

De Gezondheidsraad heeft in november de nieuwe Richtlijnen goede voeding gepresenteerd waarmee een genuanceerde visie is gepresenteerd op gezond en duurzaam eten. De Gezondheidsraad geeft als advies: ‘Eet minder vlees, houd zuivelconsumptie op het huidige niveau en eet meer groenten en fruit’. Toch denken veel voedingskundigen dat het beperken van zuivel beter is voor het milieu. Dat is een onjuiste aanname, stelt dr. Stephan Peters van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Tijdens het Nieuwjaarscafé van Schuttelaar&Partners in Nieuwspoort over de transitie naar duurzamer eten, liet dr. Stephan Peters zien dat vervanging van zuivel binnen het gemiddelde Nederlands voedingspatroon geen tot nauwelijks milieuwinst oplevert. Dat komt omdat zuivel veel voedingsstoffen bevat. Als je zuivel uit de voeding haalt, moet het voedingskundig verantwoord worden vervangen door andere producten. Het pakket aan producten die dezelfde voedingsstoffen levert als zuivel, heeft een even hoge milieudruk als zuivel.

De NZO heeft dit laten onderzoeken door Blonk Consultants met Optimeal, een programma dat is ontwikkeld door Blonk Consultants en het Voedingscentrum. Blonk concludeert dat er nauwelijks tot geen milieuwinst te behalen is bij vervanging van zuivel in de gemiddelde Nederlandse voeding. Peters: ‘Wil je duurzamer en gezond eten? Eet meer groenten, fruit en volkoren graanproducten en blijf voor zuivel kiezen, want zuivelvervanging levert geen milieuwinst op.‘

Kijk hier voor meer informatie over de rol van zuivel in een gezond en duurzaam voedingspatroon.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy