25 april 2016

FNLI -rapport ‘Spreek Smakelijk’ gepresenteerd. Wat doet de zuivelindustrie?

Vanmiddag ontving minister-president Mark Rutte het rapport ‘Spreek Smakelijk’ uit handen van Paul Polman (CEO Unilever) en FNLI-voorzitter Bas van den Berg (COO Royal FrieslandCampina). De FNLI wil hiermee een brede dialoog opstarten tussen de levensmiddelenindustrie en de samenleving. Op welke manieren voert de zuivelindustrie die dialoog en hoe komen we tegemoet aan behoeftes in de samenleving? Drie voorbeelden.

Werken aan gezondere producten

Te veel zout consumeren is niet goed voor de gezondheid. Daarom wil de zuivelsector helpen de gezonde keuze de makkelijke keus te maken voor de consument. Kaas is onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar bevat ook zout. Daarom zijn de kaasproducerende leden van de NZO in 2006 begonnen de hoeveelheid zout in Goudse kaas geleidelijk terug te brengen. Dat kostte tijd en veel onderzoek, omdat zout in kaas een belangrijke functie heeft. De spanningen hebben vruchten afgeworpen: de kaasproducenten zijn erin geslaagd om een zoutreductie in Goudse kaas te bereiken van 22,2%.

Samen zorgen voor koeien in de wei

Burgers hechten veel waarde aan het Nederlands landschap en aan koeien in de wei. Dat vinden ook de leden van de NZO. Daarom geven zuivelondernemingen hun melkveehouders een toeslag op de melkprijs als zij hun koeien buiten laten lopen en brengen zuivelbedrijven weidemelkproducten op de markt. De zuivelindustrie heeft met 66 partners uit de gehele keten het Convenant Weidegang opgesteld. Daarin is afgesproken dat het percentage melkveebedrijven waar de koeien buiten komen, minimaal 81,2 procent bedraagt (het niveau van 2012).

Voorlichting over waar ons voedsel vandaan komt

Basisscholen willen kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe de voedselproductieketens eruit zien. Om scholen te ondersteunen, worden door heel Nederland in het voor- en najaar boerderij-excursies gegeven. Elk jaar nemen meer dan 25.000 basisschoolleerlingen deel aan het boerderij-educatieprogramma van de Nederlandse zuivelsector. Daar zien kinderen uit groep 7 en 8 hoe melkkoeien worden verzorgd, wat ze te eten krijgen als ze niet in de wei staan en hoe de koeien worden gemolken. De NZO stelt ook gratis lesmateriaal ter beschikking dat samen met onderwijsspecialisten is ontwikkeld.

Het rapport ‘Spreek Smakelijk’ is opgesteld door adviesbureau Roland Berger in opdracht van de FNLI. Het rapport laat het belang zien van de levensmiddelenindustrie voor de Nederlandse economie, maar toont ook de grote afstand die bestaat tussen de sector en de samenleving. De consument heeft veel vragen over bijvoorbeeld de samenstelling of prijs van een product, en er bestaan zorgen over gezondheid, dierenwelzijn of eerlijke handel. Om hieraan tegemoet te komen opent de FNLI een brede dialoog onder de naam ‘Een open gesprek over voedsel’. Download hier het rapport.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy