06 oktober 2016

Maak de KringloopWijzer direct toepasbaar voor het verantwoorden van bedrijfsspecifieke fosfaatproductie

LTO Nederland, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), VLB en Nevedi roepen staatssecretaris Martijn van Dam en de Tweede Kamer op om nu snel de toetsing van de KringloopWijzer af te ronden. Zij doen deze oproep zodat alle melkveehouders die vooroplopen en nu al kunnen voldoen aan de criteria voor het borgen van bedrijfsspecifieke fosfaatproductie al gebruik mogen maken van de KringloopWijzer in 2017.

Bij de beantwoording van de schriftelijke vragen over het wetsvoorstel fosfaatrechten wekt staatsecretaris Van Dam de indruk om het aanwijzen van de KringloopWijzer, als systeem voor het berekenen van de bedrijfsspecifieke fosfaatproductie, uit te willen stellen tot 2018. Dit zou betekenen dat de melkveehouders in 2017 alleen mogen rekenen met de forfaitaire fosfaatproductie van hun veestapel. LTO Nederland, NZO, VLB en Nevedi zijn van mening dat de overheid hier een kans laat liggen met nadelige gevolgen voor de sector en individuele melkveehouders.

Als melkveehouders de uitkomsten van de KringloopWijzer niet mogen gebruiken in 2017, zullen zij meer dieren moeten afvoeren dan vanwege de werkelijke fosfaatproductie op hun bedrijf noodzakelijk is. Daarnaast kunnen de ondernemers nu het efficiënt sturen op mineralenbenutting en de bewijslast die de KringloopWijzer levert niet inverdienen. Dit zal de vraag naar fosfaatrechten en dus ook de prijs sterk beïnvloeden. Bovendien zorgt Van Dam met een jaar uitstel een verkeerd signaal aan de sector en doet dat geen recht toe aan de inspanningen van de zuivelsector. Het bedrijfsspecifiek kunnen verantwoorden van de mestproductie was één van de belangrijkste redenen om voor fosfaatrechten te kiezen en niet voor dierrechten.

Vanaf 2016 zullen nagenoeg alle melkveehouders hun gegevens hebben geregistreerd in de Centrale Database KringloopWijzer. Naast de wetenschappelijke toetsing is een correcte registratie in deze Centrale Database KringloopWijzer een belangrijke voorwaarde voor aanwijzing als erkende methode voor verantwoorden van bedrijfsspecifieke gebruiksnormen door de staatssecretaris. Begin 2017 zal de zuivelsector aan beide voorwaarden voldoen.

In 2013 hebben de LTO, NZO, VLB en Nevedi de handen ineengeslagen om de KringloopWijzer te implementeren in de zuivelsector. Ook hebben zij in een vroeg stadium in 2016 voorstellen ingediend. Het is nu aan de overheid om tijdig duidelijkheid te geven en daarom roepen de partijen de staatssecretaris op om nu een besluit nemen.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy