12 januari 2016

Nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen

Een paar maanden na de publicatie van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad in Nederland zijn ook de langverwachte Amerikaanse Dietary Guidelines gepubliceerd. De Amerikaanse voedingsrichtlijnen verschillen niet veel van de Nederlandse, maar zijn gebaseerd op een andere methode.

Een belangrijk verschil met de Nederlandse richtlijnen is dat de Amerikanen zich nog richten op voedingsstoffen in plaats van voedingsmiddelen. De 2015-2020 Dietary Guidelines lijken daarmee op de vorige Nederlandse Richtlijnen uit 2006. Voor de nieuwe Richtlijnen 2015 die in november zijn gepubliceerd is de Gezondheidsraad – als eerste in de wereld – uitgegaan van voedingsmiddelen. De NZO voorziet dat deze aanpak wereldwijd gemeengoed wordt, en ook door andere nationale voedingsautoriteiten wordt overgenomen.

Zuivelaanbevelingen

Volgens de nieuwe USA Dietary Guidelines zouden Amerikanen meer zuivel moeten consumeren dan op dit moment het geval is. Amerikanen consumeren, in tegenstelling tot de gemiddelde Nederlander, te weinig zuivel. De Nederlander doet het gemiddeld wel goed, ook al ligt de zuivelconsumptie voor een aantal leeftijdsgroepen onder de aanbevelingen. De Gezondheidsraad geeft in de nieuwe Richtlijnen ook het advies om de zuivelconsumptie op peil te houden: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’ (zie samenvatting).

Vol, halfvol of mager

Opvallend aan de USA Guidelines is dat daarin nog steeds onderscheid wordt gemaakt tussen volvette, halfvolle en magere zuivel. De Nederlandse Gezondheidsraad doet dat niet, omdat er geen effecten zijn gevonden van alleen verzadigd vet op de gezondheid. Waarom maken de Amerikaanse richtlijnen dat onderscheid nog wel? ‘Een verklaring zou de methode kunnen zijn die de Amerikanen hebben gevolgd’, aldus Stephan Peters van de NZO. ‘Als je alleen naar voedingsstoffen kijkt, kun je op deze conclusie uitkomen. Zo zou je verwachten dat producten die bijvoorbeeld veel verzadigd vet bevatten, ongezond zijn met het oog op hart- en vaatziekten. Dat blijkt echter niet altijd zo te zijn. Sommige producten met verzadigd vet kunnen zelfs een beschermde werking hebben voor hart en vaatziekten. Dit in tegenstelling tot wat je zou verwachten.’

Zo concludeert de Gezondheidsraad in de nieuwe Richtlijnen dat kaas een beschermende werking lijkt te hebben op hart- en vaatziekten en beroerte, ondanks het feit dat zuivel verzadigd vet en zout bevat. Peters: ‘Gezond eten is vooral je gezond verstand gebruiken; gevarieerd, met veel groente en fruit, volkoren graanproducten en zuivel en zo min mogelijk bewerkte producten. Verzadigd vet zit ook in snacks en bewerkt voedingsmiddelen. Daarvan weet iedereen dat ze minder gezond zijn.’

Ongezonder voedingspatroon

Een andere mogelijke verklaring voor het onderscheid tussen volvette, halfvolle en magere zuivel in de Dietary Guidelines is dat Amerikanen gemiddeld ongezonder eten. Het gemiddelde Amerikaanse voedingspatroon kent een veel hogere inname van vet en verzadigd vet. Wellicht willen de Amerikaanse richtlijnen de absolute inname van vet met dit advies beïnvloeden.

USA Dietary Guidelines samengevat

‘Eet een gezond voedingspatroon en eet niet te veel’

Een gezond voedingspatroon bevat:

  • Verschillende groenten van alle subgroepen donkergroen, rood en oranje en peulvruchten;
  • Fruit;
  • Graanproducten met bij voorkeur volkorengranen;
  • Magere of halfvolle zuivel, inclusief melk, yoghurt, kaas en/of verrijkte sojadranken;
  • Verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen als vis, mager vlees, wit vlees, eieren, peulvruchten, noten en zaden en sojaproducten;
  • Oliën.

Een gezond voedingspatroon is beperkt in verzadigd vet en transvetten, toegevoegd suiker en natrium.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy