31 mei 2016

NZO deelt zorg over lage melkprijzen

De Nederlandse Zuivel Organisatie deelt de zorgen van melkveehouders over de huidige lage melkprijzen. De zuivelindustrie en de melkveehouderij maken een moeilijke periode door. Die wordt gekenmerkt door tegenvallende prijsontwikkelingen als gevolg van een achterblijvende vraag naar zuivelproducten gecombineerd met een relatief hoog aanbod van melk op de wereldmarkt.

In de Europese Unie wordt de melkprijs gevormd op basis van vraag en aanbod in de internationale markt. Sinds de hervorming van het landbouwbeleid is de melkprijs in de Europese Unie meer dan ooit gerelateerd aan de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Hevige prijsschommelingen zijn daarbij onontkoombaar.

Het is de verantwoordelijkheid van individuele melkveehouders en zuivelproducenten om de risico’s die prijsschommelingen met zich meebrengen te manegen. Een vrijwillige productiebeperking in de Europese Unie, waartoe de Raad van Landbouwministers de mogelijkheid heeft gegeven, is daarbij weinig effectief vanwege de sterke relatie met de wereldmarkt.

De Nederlandse Zuivel Organisatie is positief over het besluit om meer mager melkpoeder uit de markt te nemen. Andere mogelijkheden die de marktsituatie kunnen verbeteren zijn volgens de NZO het verder verbeteren van de transparantie van de EU-zuivelmarkt (bij voorbeeld via de Milk Market Observatory), het strategisch versterken van de exportmogelijkheden via handelsakkoorden met derde landen en het wegnemen van handelsbarrières.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy