30 juni 2016

NZO-voorzitter Roelof Joosten: ‘Samenwerking essentieel voor de circulaire zuiveleconomie’

Voor een duurzame voedselvoorziening is een transitie nodig naar een circulaire economie. Het Nederlandse kabinet bereidt een visie voor om die transitie te bespoedigen. Tijdens het minisymposium ‘Van keten naar kringloop’ van de Nederlandse Zuivel Organisatie liet Roelof Joosten als voorzitter van de Nederlandse Zuivel Organisatie zien welke circulaire elementen er al in de zuiveleconomie zijn en welke uitdagingen er liggen. Ook Ton van der Wijst van de Sociaal Economische Raad en Trudy Rood van het Planbureau voor de Leefomgeving gaven in Den Haag hun visie op de circulaire economie.

Van oudsher is de Nederlandse zuivelsector al deels gebaseerd op een circulaire economie. Koeien in Nederland grazen vaak op zandgronden en veengebieden die niet geschikt zijn voor akkerbouw. Koeien zetten daarbij gras om in melk en voorzien ons daarmee van voedsel met hoogwaardige eiwitten.

Ook bij de verwerking van zuivel wordt al tientallen jaren gewerkt aan het sluiten van de kringloop en aan een optimaal gebruik van reststromen. Zo werd wei, een bijproduct van kaas, vroeger gebruikt als ingrediënt voor diervoeders, maar is het tegenwoordig een hoogwaardige grondstof voor allerlei consumentenproducten. In de zuivelfabrieken wordt water steeds meer hergebruikt en wordt veel gebruik gemaakt van groene stroom – bij voorkeur afkomstig van eigen melkveehouders – en groen (bio)gas.

Door koeienmest te vergisten of raffineren tot waardevolle eindproducten zoals biogas, mineralen en compost kan de kringloop volgens Roelof Joosten nog meer sluitend gemaakt worden. ‘Dit kunnen we als sector niet alleen’, gaf Joosten het publiek mee. ‘We moeten nauw samenwerken met bedrijven buiten de zuivelsector, maar ook met leveranciers van technologie, kennisinstituten en overheden. Er is een gezonde business case voor het vergisten en raffineren van mest. Maar er is samenwerking nodig met de juiste partijen om de markt voor circulaire producten zoals mineralen, compost en biogas te ontwikkelen.’

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy