09 maart 2016

Staatssecretaris Van Dam heeft vertrouwen in aanpak weidegang door zuivelsector

Net als de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) onderschrijft staatssecretaris Van Dam het belang van weidegang. In zijn reactie op de initiatiefnota van SP, GroenLinks en D66 voor verplichte weidegang, stelt Van Dam dat hij “er van overtuigd is dat met de combinatie van stimulering vanuit de sector zelf en gerichte ondersteuning vanuit de overheid evenveel of zelfs meer kan worden gerealiseerd met beperkte lasten dan de voorgestelde regulering van de initiatiefnemers”.

“Koeien in de wei zijn onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap en de zuivelsector. De Nederlandse weidelandschappen met grazende koeien, molens en karakteristieke boerderijen zijn van grote waarde”, aldus de staatssecretaris.

Volgens Van Dam zijn de huidige stimulerende maatregelen van de overheid en de zuivelsector en de afspraken in het Convenant Weidegang (ondertekend door 66 partijen) voldoende om de weidegang te bevorderen.

Van Dam stelt dat de financiële beloning van de zuivelondernemingen voor de inzet die de melkveehouder pleegt, belangrijk is. De zuivelondernemingen betalen gemiddeld 90 cent per 100 kg melk aan melkveehouders die hun koeien weiden.

In 2015 weidde bijna 78% van de melkveebedrijven de koeien. De ambitieuze inzet voor 2016 is om 500 extra melkveehouders hun koeien te laten weiden. Als dit lukt komt het percentage bedrijven dat een vorm van weidegang toepast op 81% uit. De grootschalige werving onder de melkveehouders is inmiddels gestart.

Op dit moment komen er steeds meer zuivelproducten met weideganggarantie. Het weidelogo garandeert weidegang voor minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy