04 oktober 2016

Stimulering weidegang blijft noodzakelijk

De weidegangcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteert onderstrepen het belang om de koe in de wei te houden. Volgens het CBS is in 2015 zowel het aandeel weidende koeien als het aandeel melkveebedrijven dat koeien liet grazen, afgenomen.

Deze gegevens wijken af van de trendbreuk die de Duurzame Zuivelketen vorig jaar signaleerde. Het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie maakte eind vorig jaar bekend dat 78,3 procent van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toepaste in 2015. In het voorgaande weideseizoen lag dat percentage een fractie lager (77,8 procent). Naar verwachting zet de positieve trend zich dit jaar door, gezien het aantal melkveebedrijven dat dit seizoen voor het eerst weer is gaan weiden. In december maken LTO/NZO de gegevens over het huidige weideseizoen bekend.

De zuivelondernemingen stimuleren de weidegang door steeds meer producten van weidemelk op de markt te brengen. Ook keren zij een premie uit aan melkveehouders die hun koeien laten grazen. Diverse ondernemingen hebben aangekondigd deze weidepremie per 2017 te verhogen.

Voor een adequate uitbetaling van deze premie inventariseren zuivelondernemingen jaarlijks het aantal bedrijven dat een vorm van weidegang toepast. De borging wordt uitgevoerd door onafhankelijke controle-instanties.

 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy