19 april 2016

Veel belangstelling voor vroegweidepremie

De mogelijkheid om koeien vroeg in het voorjaar te laten weiden is populair onder veehouders. Circa 4.500 melkveehouders hebben zich de afgelopen weken bij hun zuivelonderneming aangemeld voor de zogenoemde vroegweidepremie. Daarmee sluit het vroeg weiden aan bij de huidige trend dat op steeds meer melkveebedrijven de koeien naar buiten gaan.

De vroegweidepremie is in overleg met de zuivelketen ingesteld door staatssecretaris Van Dam om melkveehouders te stimuleren hun koeien vroeg te weiden. Door melkkoeien al in het vroege voorjaar te laten grazen vóór het maaien van de eerste snede gras, ontstaat meer ruimte voor weidevogels tijdens het weidevogelbroedseizoen.

De veehouder die zijn koeien sinds 15 april volledige weidegang geeft (minimaal zes uur per dag, 120 dagen) kan daarvoor een premie van maximaal 700 euro ontvangen. Aanvullend wordt per deelnemend melkveebedrijf 50 euro gereserveerd voor het delen van kennis over weidevogels. Indien de melkveehouder aan de voorwaarden heeft voldaan wordt de premie na afloop van het weideseizoen door de betrokken zuivelonderneming uitgekeerd.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy