07 juli 2016

Vrees voor marktverstoring door Franse verplichte herkomstetikettering

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) betreurt de beslissing van de Europese Commissie om een Franse wet goed te keuren die protectionisme in de hand werkt en de Europese markt verstoort. De wet verplicht Franse producenten en verwerkers om gedurende een proefperiode van twee jaar de herkomst van melk en zuivelproducten op het etiket te vermelden. Dit zorgt voor een onderscheid tussen Franse producten en producten uit andere Europese landen.

Het Franse initiatief is mede goedgekeurd omdat het een pilot betreft van twee jaar, die 1 januari 2017 van start gaat. Het is echter niet bekend op basis van welke criteria het Franse initiatief als succesvol kan worden bestempeld.

Verwachting verplichte herkomstetikettering

De verwachting is dat andere Europese landen na dit Franse initiatief ook wetten willen invoeren om protectionistische maatregelen toe te passen. Italië heeft in juni al een vergelijkbare wet ter beoordeling ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de NZO kunnen andere nationale initiatieven pas na afloop van de Franse pilot worden beoordeeld. Dit soort wetgeving vormt een bedreiging van het vrije verkeer van goederen – een van de grondbeginselen van de Europese Unie. De NZO zal zich blijven inzetten voor een vrije marktwerking in Europa.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy