14 december 2015

Wat betekent het klimaatakkoord Parijs voor de zuivelsector?

In Parijs is dit weekend het veelbesproken klimaatakkoord gesloten. Bijna 200 landen zijn het eens geworden over een reeks klimaatmaatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wat hebben ze afgesproken? Wat doet de zuivelsector aan een klimaatneutrale ontwikkeling? En waarom blijft zuivel belangrijk voor een verantwoorde voedselvoorziening, ook in de toekomst?

De belangrijkste afspraak in het klimaatakkoord is dat de opwarming van de aarde in 2100 onder de twee graden blijft. Om dat te kunnen bereiken moet de uitstoot van broeikasgassen in 2050 in balans zijn met wat de aarde kan opnemen. Alle landen zullen elke vijf jaar samenkomen om te controleren of hun klimaatplannen moeten worden aangescherpt om de temperatuurdoelstellingen te halen.

De Nederlandse zuivelsector werkt al geruime tijd aan een toekomstbestendige en verantwoorde sector. Binnen de Duurzame Zuivelketen* hebben de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland hun krachten gebundeld om de sector te verduurzamen. Omdat bij de vertering van gras door melkkoeien methaan ontstaat (een zwaar broeikasgas), zijn er vanuit de Duurzame Zuivelketen maatregelen genomen om de hoeveelheid broeikasgassen te beperken. Zowel melkveehouders als zuivelondernemingen stimuleren innovatie en doen gezamenlijke investeringen die zorgen voor energiebesparing, duurzame energieproductie en vermindering van broeikasgassen.

De Duurzame Zuivelketen wil voor de Nederlandse zuivelsector een reductie in broeikasgassen behalen van 20% in 2020 ten opzichte van 1990. Dit staat gelijk aan een klimaat neutrale groei ten opzichte van 2011. Door onder andere aanpassingen in het veevoer produceert de Nederlandse melkkoe nu al relatief weinig broeikasgassen ten opzichte van koeien in het buitenland. Zo bedraagt de broeikasgasuitstoot van een Nederlandse koe 1,27 kg CO2-equivalent per kilogram melk terwijl de uitstoot wereldwijd gemiddeld ligt op 2,4 kg CO2-equivalent per kg melk. In de afgelopen twintig jaar is de broeikasgasuitstoot door Nederlandse koeien met meer dan 30% verminderd, blijkt uit de sectorrapportage van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Het LEI monitort de voortgang van de Duurzame Zuivelketen. De resultaten van deze monitoring en de activiteiten van de Duurzame Zuivelketen zijn te vinden op www.duurzamezuivelketen.nl.

Voor een verantwoorde voedselvoorziening in de toekomst is voedsel nodig dat duurzaam en gezond is. Of een product daaraan voldoet, hangt af van de milieu-impact én de voedingswaarde. Zuivelproducten voorzien mensen wereldwijd van onmisbare voedingsstoffen. De NZO heeft in 2015 de effecten van zuivelconsumptie op landgebruik en CO2-uitstoot (broeikasgassen) in kaart laten brengen door milieuadviesbureau Blonk Consultants. Uit dat onderzoek blijkt dat er nauwelijks milieuwinst te behalen is wanneer men in de gemiddelde Nederlandse voeding zuivel vervangt door andere producten. Het pakket aan producten dat nodig is om zuivel volwaardig te vervangen heeft een vrijwel gelijke milieulast.

De Duurzame Zuivelketen is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland en valt onder ZuivelNL. De NZO is de branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie en behartigt de belangen van 13 leden. LTO Nederland vertegenwoordigt ongeveer 70% van de 18.000 Nederlandse melkveehouders.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy