19 februari 2013

Zoutgehalte in Goudse kaas 10% lager dan in 2010

De zuivelsector heeft de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om het zoutgehalte in Goudse kaas, de meest gegeten kaas in Nederland, te verlagen. Het resultaat van die inspanningen is dat het zoutgehalte van Goudse kaas nu 22% lager is dan in 2006 en 10% lager dan in 2010.

Deze zoutreductie is een grote prestatie. Zout in kaas heeft een belangrijke functie wat betreft houdbaarheid en smaakbeleving. Bij natuurgerijpte kazen zoals Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid van de kaas ook aan het einde van de rijpingstijd gegarandeerd zijn. Het verlagen van het zoutgehalte in kaas vergt veel onderzoek en tijd.

Ook op het gebied van verzadigd vet heeft de zuivelsector vooruitgang geboekt. Dankzij productinnovatie is er een groter aanbod van producten met een lager vetgehalte, waaronder 20+ en 30+ kaas. In de categorie melkproducten kiest inmiddels 90% van de Nederlandse consumenten voor varianten met een laag vetgehalte.

Minister Schippers liet in een brief aan de Tweede Kamer weten voldoende voortgang te zien in het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen. Uit een voortgangsrapportage van het RIVM blijkt dat in een aantal sectoren goede resultaten zijn behaald. Volgens Minister Schippers hebben bedrijven inzet laten zien door hun producten te verbeteren. Zij vertrouwt voor verdere verlaging van zout en verzadigd vet op zelfregulering door het bedrijfsleven.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy