13 oktober 2015

Zuivel draagt bij aan goede botgezondheid

Een artikel in het NRC Handelsblad van 30 september besteedde aandacht aan 2 publicaties* van Nieuw-Zeelandse onderzoekers over de effecten van een hogere calciuminname op de botdichtheid en het risico op botbreuken bij volwassen van 50 jaar en ouder. De auteurs van beide wetenschappelijke publicaties concluderen dat op er op dit moment niet voldoende wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor het verhogen van calciuminname, via supplementen dan wel calciumrijke voeding, ter voorkoming van botbreuken bij ouderen. Daarnaast wijzen de auteurs op de mogelijke gezondheidsrisico’s van calciumsupplementen, die constipatie tot gevolg kunnen hebben en het risico vergroten – weliswaar klein – op hart- en vaatziekten en nierstenen. Deze risico’s gelden niet voor zuivel.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is van mening dat de aanbevolen hoeveelheden melk en melkproducten in Nederland bijdragen aan een gezond voedingspatroon dat onder andere garant staat voor een goede botgezondheid. Ook het Voedingscentrum ziet melk en melkproducten als een belangrijke calciumbron. Calciumvoorziening is en blijft een randvoorwaarde voor goede botgezondheid. Zuivel is de belangrijkste bron van calcium in het Nederlandse voedingspatroon. Zonder zuivelconsumptie is het moeilijk de aanbevelingen voor calcium te halen. Daarnaast geldt dat de voedingsaanbevelingen voor zuivel niet alleen zijn gebaseerd op de aanwezigheid van calcium, maar ook op andere belangrijke voedingsstoffen in zuivel zoals eiwitten, vetten, magnesium, vitamine B2 en vitamine B12.

De NZO onderschrijft de visie van voedingskundigen dat de inname van voedingsstoffen via voeding te allen tijde de voorkeur verdient boven die via supplementen, tenzij er gerede argumenten zijn om supplementen te nemen. In de Nederlandse situatie gelden namelijk wel suppletie adviezen voor vitamine D. Deze onderschrijft de NZO. Niet alle bevolkingsgroepen krijgen voldoende vitamine D binnen. Botgezondheid wordt niet alleen bepaald door calciumvoorziening, maar door een goede vitamine D status in combinatie met voldoende calciuminname. Het Voedingscentrum geeft aanbevelingen voor vitamine D voor verschillende groepen.

De gezondheidsaspecten van zuivel beperken zich niet tot botgezondheid. Zuivelinname is ook geassocieerd met gezonde effecten in relatie tot bloeddruk, hart- en vaatziekten, gewichtsbeheersing en het voorkomen van type 2 diabetes. De brochure ‘Melk, voedzaam van nature’ biedt een helder overzicht van de wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van melk en melkproducten. Niets staat dus een consumptie van 3 porties zuivel per dag in de weg.

De onderzoeken

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy