22 augustus 2013

Zuivel zet zich in voor zoutverlaging kaas

De zuivelsector zet zich in voor de verlaging van het zoutgehalte in generieke Nederlandse Goudse kaas. Het streven is om in 2015 10% minder zout in de kaas te hebben dan de waarde in de NEVO 2010. Gezien de belangrijke functies van zout in kaas wat betreft houdbaarheid, textuur (nodig om te kunnen schaven en raspen) en smaakbeleving, zal de daling in het zoutgehalte geleidelijk moeten plaatsvinden.

De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar het zoutgehalte in 150 levensmiddelen en deze vergeleken met eigen cijfers uit 2007. Volgens de Consumentenbond laten deze resultaten een stijging zien in het zoutgehalte van kaas.

In deze conclusie herkent de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) zich niet. Al jaren laat de NZO onderzoek doen naar het natriumgehalte in generieke Goudse kaas (jong, jongbelegen, belegen, extra belegen en oud), de meest gegeten kaas in Nederland. Dit onderzoek door een onafhankelijk laboratorium laat zien dat er een geleidelijke daling optreedt van het natriumgehalte in generieke Goudse 48+ kaas ten opzichte van de waarden in de NEVO-tabel (Nederlandse Voedingsmiddelentabel). Bekijk hier de resultaten van de zoutreductie in kaas.

De waardes in de NEVO-tabel zijn gebaseerd op ongeveer 500 monsters (verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën) van kazen die gedurende een aantal jaren zijn geanalyseerd. Alleen zo kan een betrouwbaar beeld verkregen worden van het natriumgehalte in Goudse kaas. Een juiste bemonstering is van groot belang, omdat de spreiding van zout in kaas groot is. Vanwege deze spreiding in het zoutgehalte van Goudse kaas, werkt NZO met langjarige gemiddelden. Hiermee is de invloed van uitschieters (zowel naar beneden als naar boven) niet te hoog.

De zuivelsector gaat ook in de toekomst door met de verdere verlaging van zout in Goudse kaas.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy