26 mei 2016

Zuivelketen zet met Dairy Campus nieuwe stap naar verduurzaming

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft vandaag de Dairy Campus van Wageningen UR bij Leeuwarden geopend.

De nieuw gebouwde Dairy Campus wil uitgroeien tot het nationale centrum voor de melkveehouderij voor innovatie, onderzoek en educatie. Alle toekomstige werkzaamheden zijn gericht op de ontwikkeling van een duurzame zuivelketen.

“Nederland zal zich in de toekomst meer moeten onderscheiden in de zuivelwereld, nu ook opkomende landen gaan produceren. Onze sterke punten zijn de relatieve kleinschaligheid waarin we produceren, veelal met gezinsbedrijven, en we zijn ongelofelijk productief”, sprak Van Dam tijdens de opening. “ Voor de toekomst betekent dit dat we innovatief moeten blijven produceren, en dat we onze kennis en innovaties moeten zien te verkopen in het buitenland. Daarin blijft de samenwerking tussen de 4 O’s van groot belang: overheid, onderzoek, onderwijs en ondernemers. Dat is onze kracht nu en in de toekomst.”

Het praktijkcentrum doet onder meer onderzoek naar Smart Farming, het gebruik van sensoren in de melkveehouderij om de productie – en milieuprestaties te verbeteren. Daarnaast loopt er een beweidingsproef op een kleine kavel, om na te gaan hoe de veehouders makkelijker de koe in de wei kunnen houden, lopen er voerproeven om de methaanproductie te verlagen, en zijn er tests om drijfmest op te waarderen tot kunstmestvervanger.

De Dairy Campus werkt daarbij nauw samen met diverse onderwijsinstellingen en met de agribusiness. Onder meer FrieslandCampina is als partner bij de Dairy Campus betrokken.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy