Voeding

De zuivelsector heeft een aanzienlijke zoutverlaging gerealiseerd in Nederlandse Goudse kaas

de_zuivelsector_heeft_een_aanzienlijke_zoutverlaging_gerealiseerd_in_nederlandse_goudse_kaas

De Nederlandse zuivelsector heeft zich sinds 2006 succesvol ingezet om de hoeveelheid zout in Goudse kaas te verlagen. Tussen 2006 en eind 2015 is het zoutgehalte in Goudse kaas verminderd met 22,2%.

Zout heeft in kaas een belangrijke functie voor de houdbaarheid, stevigheid en smaakbeleving. Bij natuurgerijpte kazen zoals Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid ook aan het einde van de rijpingstijd gegarandeerd zijn. Het verlagen van het zoutgehalte in kaas kost daarom veel onderzoek en tijd en is geleidelijk gerealiseerd.

Zoutverlaging Goudse kaas

In 2006 startten de kaas producerende leden van de NZO met het stapsgewijs reduceren van zout in Goudse kaas. In 2010 werd al een zoutverlaging in Goudse kaas gemeten van 14% ten opzichte van de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO) van 2006. Afgesproken werd om het zoutgehalte met nog eens 10% te verminderen in 2015. Het zoutgehalte in Goudse jonge kaas zou daarmee uitkomen op 687 mg natrium per 100 gram kaas ten opzichte van de NEVO van 2011.

Zoutverlaging van 22,2% gerealiseerd

In 2015 is door een onafhankelijke externe partij een audit op fabrieksmetingen uitgevoerd. Het gemiddelde zoutgehalte van Goudse kaas bleek 686 mg natrium per 100 gram kaas te zijn. Dit betekent dat de Nederlandse zuivelsector er sinds 2006 in is geslaagd een zoutreductie in Goudse kaas te bereiken van 22,2%.

Cijfers uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigen dat het zoutgehalte in Goudse kaas in 2015 aanzienlijk verder is gedaald ten opzichte van 2011.