Zuivel past in een gezond voedingspatroon 

Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten zijn een vertrouwd onderdeel van een lekker en gezond voedingspatroon. Ze zijn een bron van eiwit, vitamines en mineralen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de totale inname van calcium (ongeveer 58%). Daarnaast zijn zuivelproducten de grootste leverancier van vitamine B2 en B12, fosfor en vitamine A. Zuivel staat in de Schijf van Vijf met melk en yoghurt (halvolle en magere) en kaas (20+ en 30+). 

Lees meer

De Gezondheidsraad geeft in de Richtlijnen goede voeding expliciet een aanbeveling voor zuivel. ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.’ Zo luidt één van de adviezen van de Gezondheidsraad. De Richtlijnen zijn door de Gezondheidsraad opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. 

Het Voedingscentrum heeft het advies van de Gezondheidsraad vertaald naar de Richtlijnen Schijf van Vijf. Het advies van het Voedingscentrum verschilt per leeftijd en geslacht. De gemiddelde aanbeveling is om dagelijks 2 tot 3 porties halfvolle of magere melk en yoghurt (300 tot 450 ml) te nemen en 2 plakken kaas (20+ of 30+).

Wereldwijd zorgen zuivelproducten ervoor dat mensen belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. De groei van de wereldbevolking zorgt ervoor dat ook de vraag naar zuivelproducten toeneemt. De Nederlandse zuivelindustrie werkt samen met melkveehouders aan een duurzamere melkproductie. 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy