• nl
  • en

Zuivel is lekker en gezond

Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van een lekker en gezond voedingspatroon. Ze leveren waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Daarom behoren ze – net als groenten, fruit en graanproducten – tot de basisproducten van onze voeding. Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, omdat ze een bron zijn van vitamines en mineralen. Meer dan 20% van de calcium, fosfor, jodium, zink en vitamines A, B2 en B12 die we binnenkrijgen halen we uit zuivel.

Lees meer

De Gezondheidsraad geeft een expliciete aanbeveling voor zuivel, omdat de consumptie van melk en melkproducten gunstige effecten heeft voor de gezondheid. Daarom staat zuivel met melk, yoghurt en kaas in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen. Dit advies is gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad dat is gericht op het voorkomen van de tien meest voorkomende chronische ziekten.

Wereldwijd voorzien zuivelproducten mensen van onmisbare voedingsstoffen. De groei van de wereldbevolking zorgt ervoor dat ook de vraag naar zuivelproducten toeneemt. De zuivelsector werkt daarom hard aan een steeds duurzamere melkproductie.

Het vervangen van zuivel door andere producten voor een lagere ecologische voetafdruk is weinig zinvol. Door de hoge nutriëntendichtheid – de grote hoeveelheid voedingsstoffen – is zuivel een zeer milieu-efficiënte voedingsbron. Het productenpakket dat nodig is om zuivel in een dieet te vervangen, zou een even grote milieudruk veroorzaken. Ook in de toekomst zullen melk en melkproducten dus een belangrijke onderdeel blijven van ons voedingspatroon.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy