04 januari 2016

Ruim 200 diervoerbedrijven op witte lijst

De hoogwaardige kwaliteit van zuivelproducten heeft Nederland een leidende positie in de internationale zuivelwereld bezorgd. Om die positie te behouden streeft de zuivelindustrie continu naar kwaliteitsverbetering. In dat verband is de kwaliteitsborging van diervoeders voor melkvee aangescherpt.

Ruim 200 diervoerbedrijven komen in aanmerking voor levering van diervoeders aan melkvee. Zij staan op de witte lijst die de zuivelindustrie sinds 1 januari 2016 hanteert voor diervoederbedrijven.

Zuivelondernemingen verlangen van hun melkleveranciers dat zij uitsluitend diervoeders afnemen van bedrijven die op deze lijst staan. Voor vermelding op de lijst geldt de voorwaarde dat diervoerbedrijven lid zijn van SecureFeed, de organisatie die de voedselveiligheid van alle diervoeders in de zuivel-, ei- en vleesketens borgt, of een gelijkwaardige organisatie. Ook dienen zij te beschikken over een voldoende getoetste aansprakelijkheidsverzekering voor geleverde diervoerders en leveren zij verantwoord geproduceerde soja met RTRS-certificaat of gelijkwaardig.

Diervoerbedrijven die in 2015 aangesloten waren bij Ovocom (Belgisch overlegplatform voor de diervoerkolom) en die gecertificeerd zijn volgens de normen van de Feed Chain Alliance (FCA) kennen een tijdelijke goedkeuring, op basis van een onafhankelijke audit die in opdracht van NZO bij Ovocom is uitgevoerd. Plaatsing op de lijst wordt definitief wanneer Ovocom het afgesproken actieplan, waarin ook tussentijdse evaluaties zijn opgenomen, voor 1 juli 2016 uitvoert. Na deze datum vervalt de tijdelijke goedkeuring voor de betrokken bedrijven.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy