
Melk en melkproducten maken al 8000 jaar onderdeel uit van onze voeding. Net als andere basisvoedingsmiddelen leveren melk en melkproducten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Basisvoedingsmiddelen worden aanbevolen voor de dagelijkse voeding omdat ze een hoge voedingswaarde hebben. Ze leveren een substantiële bijdrage aan de vitaminen-, eiwit- en mineralenvoorziening. Tegelijkertijd bevatten ze relatief weinig calorieën.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Veganisten schetsen zuivelbedrijven een ‘sprookjes’-beeld rondom melk. De NVV is daarom een campagne gestart. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) respecteert ieders individuele voedingskeuze. Echter, melk en melkproducten leveren een waardevolle bijdrage aan de voeding van de mens. Dat liet ook de meest recente Voedsel Consumptie Peiling (pag. 57, 73) van het RIVM weer zien. Ook onafhankelijke wetenschappelijke instanties, zoals het Voedingscentrum, het RIVM en de WHO zijn die mening toegedaan.
De Nederlandse zuivelsector staat voor een verantwoorde melkveehouderij met respect voor dier, omgeving en milieu. Samen met LTO Nederland werkt de NZO aan een duurzame Nederlandse zuivelsector. Behoud van weidegang is daarvan een belangrijk element. Weidegang levert een bijdrage aan het natuurlijke gedrag van koeien. Daarnaast zijn weidende koeien kenmerkend voor het Nederlandse cultuurlandschap. Op dit moment past 80% van de Nederlandse melkveebedrijven weidegang toe. Dat het welzijn van de koe voorop staat bij de boer, blijkt ook uit nieuwe stallen. Deze worden gebouwd naar de nieuwste inzichten en bieden meer ruimte voor de koe. Dit draagt bij aan het welzijn van de koe.