Leden

De dertien leden van de NZO verwerken melk in 40 locaties verspreid over heel Nederland. De zuivel wordt geproduceerd tot een breed pakket producten: van zuiveldranken, baby- & kindervoeding, kaas en desserts tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

Arla Foods B.V.

Arla Foods is een internationale zuivelcoöperatie ontstaan in Denemarken en Zweden rond1880 en uitgeroeid tot eigendom van 8.500 melkveehouders uit zeven landen: Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Luxemburg. Arla Foods is de grootste biologische zuivelcoöperatie van Europa en sinds 2009 actief in Nederland.

In de fabriek in Nijkerk werken zo’n 300 mensen dag in dag uit aan de productie van verse zuivelproducten (zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla). Deze producten hebben van koe tot koelkast een zo duurzaam mogelijke weg afgelegd, met respect voor mensen, dieren en onze planeet: ‘Vandaag verbeteren voor morgen’. Zo wil Arla Foods dat haar producten het leven van mensen verbeteren en een positieve bijdrage leveren voor de maatschappij. In 2050 wil Arla Foods wereldwijd netto klimaatneutraal opereren. Arla Foods Nederland voert diverse merken, zoals Arla, Melkunie, Apetina en Lurpak.

Bezoek website

Ausnutria

Ausnutria produceert en verkoopt flesvoeding op basis van zowel koe- als geitenmelk onder eigen merknaam. Ook bedient het bedrijf de zakelijke markt met de productie van flesvoeding onder private label en de productie en verkoop van zuivelingrediënten. Met haar eigen merk Kabrita is Ausnutria wereldmarktleider op het gebied van geitenmelkflesvoeding.

De onderneming wil een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van gezonde en nutritionele flesvoeding, zodat ouders en verzorgers die aangewezen zijn op het gebruik van flesvoeding voor hun kind, toegang hebben tot hoogwaardige producten.

Het hoofdkantoor van Ausnutria is gevestigd in Zwolle. Het bedrijf heeft verder productiefaciliteiten in Heerenveen, Kampen en Leeuwarden. Vanuit Nederland worden de producten geëxporteerd naar meer dan 60 landen wereldwijd. De onderneming richt zich dan ook op de wereldmarkt, waaronder China. Het moederbedrijf Ausnutria Dairy Corporation Ltd. is gevestigd in Hongkong.

Bezoek website

CONO Kaasmakers

CONO Kaasmakers is een coöperatie opgericht in 1901 door melkveehouders uit Noord-Holland. In middels zijn er ruim 400 leden-melkveehouders die ook eigenaar zijn van CONO Kaasmakers en die bepalen gezamenlijk de koers van de coöperatie. Met passie en aandacht voor mens, natuur en milieu wil CONO Kaasmakers op eigen ambachtelijke wijze de lekkerste kaas maken; uniek in smaak en smedigheid.

De coöperatieve onderneming wil toonaangevend zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen; zij gaat voor een eerlijke marge in de hele keten. Daarnaast zetten ze zich in voor het positief doorgeven van onze wereld aan de volgende generatie.

De kaasmakerij van CONO Kaasmakers staat midden in de Beemsterpolder dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Op die vruchtbare bodem van blauwe zeeklei, vier meter onder de zeespiegel, grazen de koeien die de melk leveren waarvan de CONO-kazen worden gemaakt, waaronder Beemsterkaas, het voornaamste merk van de onderneming. Naast de CONO-kazen wordt er van de melk van hoge kwaliteit onderscheidende ingrediënten voor de foodindustrie gemaakt.

Bezoek website

DOC Kaas

DOC Kaas U.A. is een Nederlandse zuivelcoöperatie, opgericht in 1895. Op 1 april 2016 fuseerde DOC Kaas B.V. met de Duitse zuivelonderneming DMK Group en zijn de leden-melkveehouders van DOC Kaas U.A. mede-eigenaar van deze onderneming. De melk van de leden van DOC Kaas U.A. wordt sindsdien verwerkt door de DMK Group die op jaarbasis circa 6miljard kg melk verwaardt tot kaas – waaronder Uniekaas, het oudste Nederlandse kaasmerk –, dagverse zuivel en andere zuivelproducten die wereldwijd worden afgezet. Ook produceert de onderneming babyvoeding, ijs en gezondheidsproducten. Aan de DMK Group leveren ca. 5.500 melkveehouders waarvan de melk wordt verwerkt in circa 20  productielocaties waarvan twee in Hoogeveen.

Uitgangspunt van DOC Kaas is een duurzame bedrijfsvoering – zowel voor de onderneming als voor de aangesloten melkveehouders: “Duurzaamheid zit in de genen van onze melkveehouders.”. Van generatie op generatie worden melkveebedrijven voortgezet met oog voor mens, dier en omgeving. Het duurzaamheidsprogramma Milkmaster biedt de leden-melkveehouders hiervoor handvatten en maakt de inspanningen en ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid inzichtelijk. Daarnaast heeft de ketensamenwerking tussen Jumbo Supermarkten en Uniekaas Holland B.V. het duurzaamheidsprogramma Tuurlijk! voortgebracht. Waarbij de duurzame melkstroom van de leden van DOC Kaas die voldoen aan de voorwaarden wordt verwerkt tot een breed assortiment kaas dat onder het huismerk van Jumbo in de schappen ligt. 

Bezoek website

Hochwald Foods Nederland

Hochwald Foods Nederland is onderdeel van de coöperatie Hochwald, één van de grote melkverwerkers van Duitsland. Jaarlijks verwerkt Hochwald op 10 productielocaties in Duitsland en Nederland ruim 2 miljard kg melk. De vestiging in Bolsward is een van de werkmaatschappijen. Zij produceert (gesuikerde) gecondenseerde melk in klein- en grootverpakking, gesteriliseerde room in kleinverpakking en Ready to Drink producten (iced coffee, gearomatiseerde melkdranken en koffiemelk in glazen flesjes). Daarnaast heeft ze een eigen blikfabriek voor de productie van blikverpakkingen en componenten. Het Nederlandse bedrijf is sterk op de export gericht. Als producent van levensmiddelen voor dagelijkse consumptie voelt Hochwald zich verplicht de hulpbronnen en het milieu zoveel mogelijk te ontzien.

 

Bezoek website

Kaasmakerij Henri Willig

Kaasmakerij Henri Willig B.V. bereidt, verpakt en levert eersteklas kaasspecialiteiten. Naast de vertrouwde leeftijdkazen uit reguliere en biologische koe-, geiten- en schapenmelk biedt het bedrijf een uitgebreid assortiment kruidenkazen. Willig is de voornaamste aanbieder van baby Gouda’s in diverse uitvoeringen.

Het bedrijf vindt haar oorsprong in 1974 toen Henri Willig met zijn vrouw Riet hun melkveebedrijf De Jacobshoeve in Noord-Holland uitbreidden met een kaasmakerij en een kaaswinkel. Inmiddels heeft de onderneming een productiebedrijf in Heerenveen en boerderijen in Katwoude, Volendam en op de Zaanse Schans. Daar worden jaarlijks ruim één miljoen toeristen geïnformeerd over het ambacht van de kaasmaker.

De kaas wordt afgezet via ruim 30 eigen kaaswinkels in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht onder de naam Cheese & More by Henri Willig. Bovendien exporteert het bedrijf kaas naar 35 landen wereldwijd.

Bezoek website

Koninklijke FrieslandCampina N.V.

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelondernemingen ter wereld met een coöperatieve traditie van meer dan 150 jaar. De onderneming verwerkt de melk van melkveebedrijven tot een groot assortiment aan zuivelproducten en -ingrediënten: consumentenproducten, producten voor de professionele markt, de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector. Zo voorziet FrieslandCampina elke dag honderden miljoenen mensen wereldwijd van waardevolle voedingsstoffen uit melk.

Koninklijke FrieslandCampina N.V. is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., waarvan ruim 9.400 melkveebedrijven en zo’n 14.000 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland lid zijn. Via de coöperatie zijn de leden-melkveehouders eigenaar en toezichthouder van de onderneming. Samen met de leden-melkveehouders beheert FrieslandCampina de gehele productieketen: van gras tot glas. Het klimaatplan van FrieslandCampina beslaat deze gehele productieketen en maakt deel uit van het duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’, waarmee er een weg wordt ingeslagen naar netto-klimaatneutrale zuivel in 2050. In dit programma wordt er naast klimaat ook aandacht geven aan goede en betaalbare voeding, goede inkomsten voor de melkveehouder, biodiversiteit, duurzame verpakkingen en duurzame inkoop van grondstoffen.

FrieslandCampina heeft vestigingen in 29 landen en exporteert naar meer dan honderd landen wereldwijd. Bij FrieslandCampina zijn gemiddeld ruim 20.900 medewerkers (fte’s) werkzaam.

Bezoek website

Rouveen Kaasspecialiteiten

Rouveen Kaasspecialiteiten is de meest veelzijdige kaasproducent in Europa. De coöperatie verwerkt diverse melksoorten van haar 250 leden-melkveehouders tot de meest uiteenlopende kaasspecialiteiten. Rouveen Kaasspecialiteiten maakt kazen volgens de wensen en recepten van haar klanten op de twee productielocaties in Rouveen en Molenschot, met ruim 200 medewerkers.

Onder het programma Duurzaam Rouveen wordt samengewerkt met de leden-veehouders en de medewerkers aan een coöperatie die kan worden overgedragen aan de volgende generatie, zoals dat ook door vorige generaties is gedaan. Om zo de ruim 100 jaar vakmanschap op een unieke locatie met kaasspecialiteiten door te zetten.

Bezoek website

Royal A-ware

Royal A-ware is een internationaal familiebedrijf met passie voor goed eten. Zij zijn gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas en de productie van dagverse zuivel, room, melkpoeder en tapas. Bij Royal A-ware werken ze ondernemend, klantgedreven, creatief en innovatief om zo duurzamere agri-food ketens met (internationale) partners te creëren. Bij Royal A-ware werken meer dan 3.000 medewerkers verspreid over 27 vestigingen o.a. in Nederland en België.

Als actieve ketenpartner in agri-food werkt Royal A-ware  samen met melkveehouders, klanten en leveranciers aan verrassende innovaties en smakelijke producten. De klant is voor Royal A-ware het vertrekpunt voor een oplossing op maat: ‘van consument tot koe’, waarbij ze hun ervaring die ze in hun 130-jarig bestaan hebben opgedaan gebruiken.

Door hun jarenlange vakmanschap, slim gebruik van technologie en kennis van consumententrends, gaat Royal A-ware altijd op zoek naar de beste en meest duurzame oplossing.

Bezoek website

Royal Lactalis Leerdammer B.V.

In 1974 ontwikkelden twee kaasmakers samen met het NIZO (Nationaal Instituut voor Zuivel Onderzoek) een nieuwe gatenkaas door een Goudse en een Emmentaler kaas te combineren: de Leerdammer. De gatenkaas dankt zijn naam aan de nabije stad Leerdam en bleek een doorslaand succes. Sinds 2021 is Leerdammer onderdeel van Groupe Lactalis, sindsdien is de naam Royal Lactalis Leerdammer.  

Bij Royal Lactalis Leerdammer werken 430 enthousiaste collega’s. Dat gebeurt vanuit de productielocaties in Schoonrewoerd, Dalfsen en Wageningen. Gemiddeld rolt daar zo’n 73.000 ton kaas van de band. Daar is gemiddeld 730 miljoen kilo melk voor nodig, afkomstig van ruim 950 vaste melkveehouders. 16 transportbedrijven zorgen er voor dat deze melk wordt opgehaald en naar de fabriek wordt gebracht. Het grootste deel van de kaas gaat naar Duitsland, Italië en Frankrijk, maar in totaal is Leerdammer verkrijgbaar in maar liefst 26 landen. 

Bezoek website

Vreugdenhil Dairy Foods

Als Nederlandse producent van melkpoeders werkt Vreugdenhil Dairy Foods hard om al het goede van melk beschikbaar te maken aan iedereen in de wereld. De producten worden gebruikt voor een gezond glas melk en als ingrediënt voor specifieke toepassingen, zoals kindervoeding en medische voeding. Daarnaast zijn de melkpoeders een hoogwaardig ingrediënt voor de levensmiddelenindustrie, bijvoorbeeld voor chocolade, ijs en zuivelproducten.

Vreugdenhil heeft vestigingen in Nijkerk, Gorinchem, Putten, Scharsterbrug en Barneveld. De onderneming verwerkt meer dan een miljard kilogram melk per jaar op vier productielocaties in Nederland. Melkpoeder wordt wereldwijd naar 130 landen geëxporteerd. Bijna 900 Nederlandse en Belgische melkveehouders leveren aan Vreugdenhil Dairy Foods.

Dankzij de jarenlange ervaring voedt Vreugdenhil, samen met melkveehouders, leveranciers, medewerkers en klanten, miljoenen mensen overal ter wereld.

Bezoek website

Yakult

In 1935 werd het eerste flesje Yakult, een gefermenteerde melkdrank met unieke bacteriën, door de wetenschapper Dr. Minoru Shirota in Japan op de markt gebracht. In 1994 werd het in Europa geïntroduceerd en inmiddels drinken 40 miljoen mensen in 40 landen Yakult. Yakult Europe, het Europese hoofdkantoor en tevens productielocatie van het probiotische melkdrankje, Yakult, is gevestigd in Almere.

Bezoek website

Zuivelfabriek De Graafstroom

Al meer dan een eeuw lang produceert Zuivelfabriek De Graafstroom natuurgerijpte Goudse kaas. Het bedrijf is gevestigd in Bleskensgraaf en verwerkt jaarlijks circa 450 miljoen liter melk. Sinds 2009 is de zuivelfabriek in handen van DeltaMilk, een coöperatie van 190 melkveehouders.

Passie en vakmanschap staan voorop bij de medewerkers van De Graafstroom. Zij maken kaas volgens het authentieke recept. De Graafstroom noemt dit kaas uit het hart; kaas die met veel zorg en liefde is bereid in het Groene Hart.

Bezoek website
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy