Leden

De dertien leden van de NZO verwerken melk in 40 locaties verspreid over heel Nederland. De zuivel wordt geproduceerd tot een breed pakket producten: van zuiveldranken, baby- & kindervoeding, kaas en desserts tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

Arla Foods B.V.

‘Creating the future of dairy to bring health and inspiration to the world, naturally.’ Dat is de missie van Arla Foods, een internationale zuivelcoöperatie ontstaan in 2000 en eigendom van 8.500 melkveehouders uit zeven landen: Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Luxemburg. Arla Foods is de grootste biologische zuivelcoöperatie van Europa en sinds 2009 actief in Nederland. De geschiedenis van Arla Foods’ filosofie over de productie van natuurlijke, gezonde en hoogwaardige zuivelproducten begint al in 1918 – en leeft vandaag meer dan ooit voort, doordat Arla Foods Nederland ernaar streeft het gemakkelijker te maken voor mensen om gezonder te leven, dankzij gezonde voeding.

In de fabriek in Nijkerk werken zo’n 300 mensen dag in dag uit aan de productie van verse zuivelproducten (zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla). Deze producten hebben van koe tot koelkast een zo duurzaam mogelijke weg afgelegd, met respect voor mensen, dieren en onze planeet. In 2050 wil Arla Foods wereldwijd netto klimaatneutraal opereren. Arla Foods Nederland voert diverse merken, zoals Arla, Melkunie, Apetina en Lurpak. Binnen deze merken heeft Arla Foods succesvolle, innovatieve concepten in de markt gezet zoals Arla Biologisch, Arla Lactofree, Arla Skyr, Melkunie Breaker en Melkunie PROTEIN.

Bezoek website

Ausnutria

Ausnutria produceert en verkoopt flesvoeding op basis van zowel koe- als geitenmelk onder eigen merknaam. Ook bedient het bedrijf de zakelijke markt met de productie van flesvoeding onder private label en de productie en verkoop van zuivelingrediënten. Met haar eigen merk Kabrita is Ausnutria wereldmarktleider op het gebied van geitenmelkflesvoeding.

De onderneming wil een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van gezonde en nutritionele flesvoeding, zodat ouders en verzorgers die aangewezen zijn op het gebruik van flesvoeding voor hun kind, toegang hebben tot hoogwaardige producten.

Het hoofdkantoor van Ausnutria is gevestigd in Zwolle. Het bedrijf heeft verder productiefaciliteiten in Heerenveen, Kampen, Leeuwarden en Ommen. De onderneming richt zich op de wereldmarkt, waaronder China. Het moederbedrijf Ausnutria Dairy Corporation Ltd. is gevestigd in Hongkong.

Bezoek website

Royal A-ware

Wij zijn Royal A-ware, een internationaal familiebedrijf met passie voor goed eten. We zijn gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas en de productie van dagverse zuivel, room, melkpoeder en tapas. We zijn ondernemend en klantgedreven, creatief en innovatief in het creëren van kortere, duurzamere agri-food ketens met (internationale) partners. Bij Royal A-ware werken meer dan 3.000 medewerkers verspreid over diverse vestigingen o.a. in Nederland en België.

Als actieve ketenpartner in agri-food werken we graag samen met melkveehouders, klanten en leveranciers aan verrassende innovaties en smakelijke producten. We werken daarbij van consument tot koe en gebruiken de ervaring die we in ons meer dan 130-jarig bestaan hebben opgedaan.

Met ons jarenlange vakmanschap, slim gebruik van technologie en kennis van consumententrends, gaan we altijd op zoek naar de beste en meest duurzame oplossing. Als familiebedrijf voelen wij ons persoonlijk betrokken bij elkaar, bij onze relaties en bij onze omgeving. Plezierig en veilig samenwerken op basis van vertrouwen draagt bij aan het succes van onze organisatie en medewerkers, en aan de beste smaak van onze producten.

Royal A-ware – driven by taste

Bezoek website

Royal Lactalis Leerdammer B.V.

Bij Royal Lactalis Leerdammer werken 420 enthousiaste collega’s. Dat gebeurt vanuit de productielocaties in Schoonrewoerd, Dalfsen en Wageningen. Gemiddeld rolt er zo’n 70.000 ton kaas van de band. Daar is gemiddeld 700 miljoen kilo melk voor nodig, afkomstig van ruim 1300 melkveehouders. 16 transportbedrijven zorgen er voor dat deze melk wordt opgehaald en naar de fabriek wordt gebracht. Het grootste deel van de kaas gaat naar Duitsland, Italië en Frankrijk, maar in totaal is Leerdammer verkrijgbaar in maar liefst 27 landen. 

Bezoek website

CONO Kaasmakers

Met echte aandacht voor mens, natuur en milieu wil CONO Kaasmakers op eigen ambachtelijke wijze de lekkerste kaas maken; uniek in smaak en smedigheid.

De coöperatieve onderneming wil toonaangevend zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen; zij gaat voor een eerlijke marge in de hele keten.

De kaasmakerij van CONO Kaasmakers staat midden in de Beemsterpolder dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Op die vruchtbare bodem van blauwe zeeklei, vier meter onder de zeespiegel, grazen de koeien die de melk leveren waarvan de CONO-kazen worden gemaakt, waaronder Beemsterkaas, het voornaamste merk van de onderneming.

Bezoek website

DOC Kaas

DOC Kaas U.A. is een Nederlandse zuivelcoöperatie, opgericht in 1895. Op 1 april 2016 is DOC Kaas B.V. gefuseerd met de Duitse zuivelonderneming DMK Group en zijn de leden-melkveehouders van DOC Kaas U.A. mede-eigenaar van deze onderneming. De melk van de leden van DOC Kaas U.A. wordt sindsdien verwerkt door de DMK Group die op jaarbasis circa 5,5 miljard kg melk verwaardt tot kaas – waaronder Uniekaas, het oudste Nederlandse kaasmerk –, dagverse zuivel en andere zuivelproducten die wereldwijd worden afgezet. Ook produceert de onderneming babyvoeding, ijs en gezondheidsproducten. Aan de DMK Group leveren ca.  5.500 melkveehouders waarvan de melk wordt verwerkt in circa 20  productielocaties waarvan twee in Hoogeveen. Met een omzet van EUR 5,5 miljard behoort DMK Group binnen Europa tot de toonaangevende ondernemingen in de zuivelindustrie.

Uitgangspunt bij onze activiteiten is een duurzame bedrijfsvoering – zowel voor de onderneming als voor de aangesloten melkveehouders. Duurzaamheid zit in de genen van onze melkveehouders. Van generatie op generatie worden melkveebedrijven voortgezet met oog voor mens, dier en omgeving. Ons duurzaamheidsprogramma Milkmaster biedt de leden-melkveehouders hiervoor handvatten en maakt de inspanningen en ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid zichtbaar.

Bezoek website

Koninklijke FrieslandCampina N.V.

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelondernemingen ter wereld met een coöperatieve traditie van meer dan 150 jaar. De onderneming verwerkt de melk van melkveebedrijven tot een groot assortiment aan zuivelproducten en -ingrediënten. Zo voorziet FrieslandCampina elke dag honderden miljoenen mensen wereldwijd van waardevolle voedingsstoffen uit melk.

Koninklijke FrieslandCampina N.V. is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., waarvan 15.137 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland lid zijn. Via de coöperatie zijn deze leden-melkveehouders eigenaar en toezichthouder van de onderneming. Samen met de leden-melkveehouders beheert FrieslandCampina de gehele productieketen: van gras tot glas.

FrieslandCampina voorziet consumenten van zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, gecondenseerde melk, zuiveldranken, kaas, boter, kwark en room. Aan bepaalde consumentengroepen, zoals kinderen, ouderen en sporters, levert de zuivelonderneming specifieke voeding. Professionele afnemers, zoals bakkers, patissiers, chocolatiers, koks en cateraars kunnen bij FrieslandCampina terecht voor een breed assortiment producten, waaronder room, boter, desserts en vullingen. Ook levert de onderneming hoge kwaliteit ingrediënten aan internationale producenten van voedingsmiddelen en aan farmaceuten.

In 2022 leverden 9.927 leden-melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België ruim 9,5 miljard kilogram melk aan voor verwerking in zuivelproducten en -ingrediënten. FrieslandCampina heeft vestigingen in 30 landen en exporteert naar meer dan honderd landen wereldwijd. In 2022 waren bij FrieslandCampina gemiddeld 21.715 medewerkers (fte’s) werkzaam.

Bezoek website

Zuivelfabriek De Graafstroom

Al meer dan een eeuw lang produceert Zuivelfabriek De Graafstroom natuurgerijpte Goudse kaas. Het bedrijf is gevestigd in Bleskensgraaf en verwerkt jaarlijks circa 450 miljoen liter melk. Sinds 2009 is de zuivelfabriek in handen van DeltaMilk, een coöperatie van 190 melkveehouders.

Passie en vakmanschap staan voorop bij de medewerkers van De Graafstroom. Zij maken kaas volgens het authentieke recept. De Graafstroom noemt dit kaas uit het hart; kaas die met veel zorg en liefde is bereid in het Groene Hart. Dat proef je!

Bezoek website

Kaasmakerij Henri Willig

Kaasmakerij Henri Willig B.V. bereidt, verpakt en levert eersteklas kaasspecialiteiten. Naast de vertrouwde leeftijdkazen uit reguliere en biologische koe-, geiten- en schapenmelk biedt het bedrijf een uitgebreid assortiment kruidenkazen. Willig is de voornaamste aanbieder van baby Gouda’s in diverse uitvoeringen.

Het bedrijf vindt haar oorsprong in 1974 toen Henri Willig met zijn vrouw Riet hun melkveebedrijf De Jacobshoeve in Noord-Holland uitbreidden met een kaasmakerij en een kaaswinkel. Inmiddels heeft de onderneming een productiebedrijf in Heerenveen en boerderijen in Katwoude, Volendam en op de Zaanse Schans. Daar worden jaarlijks ruim één miljoen toeristen geïnformeerd over het ambacht van de kaasmaker.

De kaas wordt afgezet via eigen kaaswinkels in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht onder de naam Cheese & More by Henri Willig. Bovendien exporteert het bedrijf kaas naar 35 landen wereldwijd.

Bezoek website

Hochwald Foods Nederland

Hochwald Foods Nederland is onderdeel van de coöperatie Hochwald, één van de grote melkverwerkers van Duitsland. De vestiging in Bolsward is een van de werkmaatschappijen. Zij produceert (gesuikerde) gecondenseerde melk in klein- en grootverpakking, gesteriliseerde room in kleinverpakking en Ready to Drink producten (iced coffee, gearomatiseerde melkdranken en koffiemelk in glazen flesjes). Daarnaast heeft ze een eigen blikfabriek voor de productie van blikverpakkingen en componenten. Het Nederlandse bedrijf is sterk op de export gericht. Als producent van levensmiddelen voor dagelijkse consumptie voelt Hochwald zich verplicht de hulpbronnen en het milieu zoveel mogelijk te ontzien.

Bezoek website

Rouveen Kaasspecialiteiten

Rouveen Kaasspecialiteiten is de meest veelzijdige kaasproducent in Europa. De coöperatie verwerkt diverse melksoorten van haar leden-melkveehouders tot de meest uiteenlopende kaasspecialiteiten. Onder het programma Duurzaam Rouveen wordt samengewerkt met de leden-veehouders en de medewerkers aan een coöperatie die kan worden overgedragen aan de volgende generatie, zoals dat ook door vorige generaties is gedaan. Ruim 100 jaar vakmanschap op een unieke locatie met als resultaat (h)eerlijke kaasspecialiteiten!

Bezoek website

Vreugdenhil Dairy Foods

Als Nederlandse producent van melkpoeders levert Vreugdenhil Dairy Foods vandaag de nutritionele producten en ingrediënten van morgen. Deze zijn op basis van zuivel en plantaardige alternatieven. De producten worden gebruikt voor een gezond glas melk en als ingrediënt voor specifieke toepassingen, zoals kindervoeding en medische voeding. Daarnaast zijn de melkpoeders een hoogwaardig ingrediënt voor de levensmiddelenindustrie, bijvoorbeeld voor chocolade, ijs en zuivelproducten.

Vreugdenhil heeft vestigingen in Nijkerk, Gorinchem, Putten, Scharsterbrug en Barneveld. De onderneming verwerkt meer dan een miljard kilogram melk per jaar. 

Dankzij de jarenlange ervaring maakt Vreugdenhil, samen met melkveehouders, leveranciers, medewerkers en klanten, het verschil voor miljoenen mensen overal ter wereld. Care for tomorrow.

Bezoek website

Yakult

In 1935 werd het eerste flesje Yakult, een gefermenteerde melkdrank met unieke bacteriën, door de wetenschapper Dr. Minoru Shirota in Japan op de markt gebracht. In 1994 werd het in Europa geïntroduceerd en inmiddels drinken 40 miljoen mensen in 40 landen Yakult. Yakult Europe, het Europese hoofdkantoor en tevens productielocatie van Yakult, is gevestigd in Almere.

Bezoek website
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy