• nl
  • en

Leden

De dertien leden van de NZO verwerken samen 98 procent van alle melk in Nederland. Dit doen zij in 40 locaties verspreid over heel Nederland. De zuivel wordt geproduceerd tot een breed pakket zuivelproducten: van zuiveldranken, baby- & kindervoeding, kaas en desserts tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

Arla Foods B.V.

Natuurlijke zuivelproducten voor iedereen bereikbaar maken is de missie van Arla Foods B.V. Het bedrijf produceert zuivel met respect voor mens, dier en milieu.

Arla Foods B.V. voorziet Nederland van dagverse zuivel (melk, karnemelk, yoghurt, vla, enzovoort), houdbare zuivel, koffieverrijkers, kaas en boter. Zij voert diverse sterke merken waaronder Arla, Castello, Lurpak, Melkunie, Milk & Fruit en Breaker.

Het in Nijkerk gevestigde  Arla Foods B.V. komt voort uit Friesland Foods Fresh en is sinds mei 2009 onderdeel van Arla Foods amba in Denemarken, een zuivelcoöperatie van ruim 12.000 melkveehouders in Denemarken, Zweden, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Luxemburg. Arla is de grootste producent van biologische zuivel in de wereld. Dagverse zuivel, boter, kaas en zuivel voor in de keuken zijn de vier belangrijke productgroepen van Arla.
Nederland is een kernmarkt voor Arla. Arla Foods B.V. is nummer 2 in de Nederlandse markt voor dagverse zuivel en speelt een belangrijke rol in de plannen van Arla om met dagverse zuivel te groeien in Noord-Europa.

Bezoek website

Ausnutria

Ausnutria produceert en verkoopt flesvoeding op basis van zowel koe- als geitenmelk onder eigen merknaam. Ook bedient het bedrijf de zakelijke markt met de productie van flesvoeding onder private label en de productie en verkoop van zuivelingrediënten.

De onderneming wil een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van gezonde en nutritionele flesvoeding, zodat ouders en verzorgers die aangewezen zijn op het gebruik van flesvoeding voor hun kind, toegang hebben tot hoogwaardige producten.

Het hoofdkantoor van Ausnutria is gevestigd in Zwolle. Het bedrijf heeft verder productiefaciliteiten in Heerenveen, Kampen, Leeuwarden en Ommen. De onderneming richt zich op de wereldmarkt, waaronder China: de thuisbasis van haar partner en aandeelhouder Ausnutria.

Bezoek website

Royal A-ware

Familiebedrijf Royal A-ware is een oer-Hollands familiebedrijf, gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas en andere verse foodproducten. Samen met haar ketenpartners bouwt zij aan kortere, beter renderende agrifoodketens. Royal A-ware investeert in duurzaamheid, haar omgeving en het welzijn en de ontwikkeling van haar medewerkers

Royal A-ware heeft een jaaromzet van circa 1,1 miljard euro en biedt werk aan in totaal 2.200 mensen.

Bezoek website

Royal Bel Leerdammer

Bij Bel Leerdammer werken 420 enthousiaste collega’s aan het succes van Leerdammer®. Dat gebeurt vanuit de productielocaties in Schoonrewoerd, Dalfsen en Wageningen. Gemiddeld rolt er zo’n 70.000 ton kaas van de band. Daar is gemiddeld 700 miljoen kilo melk voor nodig, afkomstig van ruim 1300 melkveehouders. 16 transportbedrijven zorgen er voor dat deze melk wordt opgehaald en naar de fabriek wordt gebracht. Het grootste deel van de kaas gaat naar Duitsland, Italië en Frankrijk, maar in totaal is Leerdammer verkrijgbaar in maar liefst 27 landen. Sinds 2002 hoort Leerdammer® bij de internationale Bel Group en is het trots op de positie als één van de 5 core brands van de groep.

Bezoek website

CONO Kaasmakers

Met echte aandacht voor mens, natuur en milieu wil CONO Kaasmakers op eigen ambachtelijke wijze de lekkerste kaas maken; uniek in smaak en smedigheid.

De coöperatieve onderneming wil toonaangevend zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen; zij gaat voor een eerlijke marge in de hele keten.

De kaasmakerij van CONO Kaasmakers staat midden in de Beemsterpolder dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Op die vruchtbare bodem van blauwe zeeklei, vier meter onder de zeespiegel, grazen de koeien die de melk leveren waarvan de CONO-kazen worden gemaakt, waaronder Beemsterkaas, het voornaamste merk van de onderneming.

Bezoek website

DOC Kaas

DOC Kaas is een belangrijke schakel in de kaasketen. Zij is een coöperatieve onderneming die de hele keten van koe tot consument bedient en aanstuurt.

Deze keten is op één en hetzelfde terrein gehuisvest: het Zuivelpark in Hoogeveen. Een kaasfabriek, een weifabriek en pakhuizen brengen alle schakels in de keten bij elkaar en maken groei en differentiatie mogelijk. DOC Kaas produceert kwalitatieve natuur- en foliekazen en hoogwaardige ingrediënten voor voeding van mens en dier.

Als coöperatie is het haar strategie samen met de leden het hoofd te bieden aan de gevolgen van Europese richtlijnen ten aanzien van export, concurrentieverhoudingen en de onder druk staande melkprijzen. DOC Kaas heeft 1.100 leden en verwerkt ruim 1 miljard kilogram melk.

Bezoek website

Royal FrieslandCampina

Elke dag voorziet Royal FrieslandCampina miljoenen consumenten verspreid over de wereld van zuivelproducten met waardevolle voedingsstoffen. Met een jaaromzet van 11,4 miljard euro behoort FrieslandCampina tot de vijf grootste zuivelondernemingen in de wereld.

FrieslandCampina levert consumentenproducten als zuiveldranken, kindervoeding, kaas en desserts in een groot aantal Europese landen, in Azië en in Afrika. Ook worden producten geleverd aan professionele afnemers, waaronder room- en boterproducten aan bakkerijen en horecabedrijven. Daarnaast produceert FrieslandCampina ingrediënten en halffabricaten voor producenten van kindervoeding, de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector wereldwijd.

FrieslandCampina heeft vestigingen in 28 landen met in totaal 21.186 medewerkers. De producten van FrieslandCampina vinden hun weg naar meer dan 100 landen. Het centrale kantoor van de onderneming is gevestigd in Amersfoort. De vennootschap is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., met 19.244 leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België een van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld.

Bezoek website

De Graafstroom

De Graafstroom is een producent van natuurgerijpte ronde en rechthoekige Goudse kazen. Het bedrijf is gevestigd in Bleskensgraaf en verwerkt jaarlijks circa 390 miljoen liter melk. Sinds 2009 is de zuivelfabriek in handen van DeltaMilk, een coöperatie van 150 melkveehouders.

Passie en vakmanschap staan voorop bij de medewerkers van De Graafstroom. Zij maken optimaal gebruik van de melk om op een duurzame manier kaas te maken. Een deel van de energie die hierbij vrijkomt, wordt opnieuw gebruikt.

De Graafstroom vindt het belangrijk om bij te dragen aan het behoud van onze aarde. Op basis van goed rentmeesterschap werkt de onderneming sinds haar ontstaan in 1908 aan de toekomst. Vanuit het (groene) hart.

Bezoek website

Kaasmakerij Henri Willig

Kaasmakerij Henri Willig B.V. bereidt, verpakt en levert eersteklas kaasspecialiteiten. Naast de vertrouwde leeftijdkazen uit reguliere en biologische koe-, geiten- en schapenmelk biedt het bedrijf een uitgebreid assortiment kruidenkazen. Willig is de voornaamste aanbieder van baby Gouda’s in diverse uitvoeringen.

Het bedrijf vindt haar oorsprong in 1974 toen Henri Willig met zijn vrouw Riet hun melkveebedrijf De Jacobshoeve in Noord-Holland uitbreidden met een kaasmakerij en een kaaswinkel. Inmiddels heeft de onderneming een productiebedrijf in Heerenveen en boerderijen in Katwoude, Volendam en op de Zaanse Schans. Daar worden jaarlijks ruim één miljoen toeristen geïnformeerd over het ambacht van de kaasmaker.

De kaas wordt afgezet via eigen kaaswinkels in en rondom Amsterdam onder de naam Cheese & More by Henri Willig. Bovendien exporteert het bedrijf kaas naar 25 landen wereldwijd.

Bezoek website

Hochwald Foods Nederland

Hochwald Foods Nederland is onderdeel van de coöperatie Hochwald, één van de grote melkverwerkers van Duitsland. De vestiging in Bolsward is een van de werkmaatschappijen. Zij produceert gesuikerde gecondenseerde melk in klein- en grootverpakking, gesteriliseerde room in kleinverpakking en Ready to Drink producten (iced coffee, gearomatiseerde melkdranken). Het Nederlandse bedrijf is sterk op de export gericht. Als producent van levensmiddelen voor dagelijkse consumptie voelt Hochwald zich verplicht de hulpbronnen en het milieu zoveel mogelijk te ontzien.

Bezoek website

Rouveen Kaasspecialiteiten

Rouveen Kaasspecialiteiten geldt als de meest veelzijdige kaasproducent in Europa. De coöperatie verwerkt jaarlijks 150 miljoen kilogram melk tot kaasspecialiteiten voor de kaashandel in binnen- en buitenland. Niet alleen koemelk, ook melk van schaap en geit worden verwerkt. De kaas wordt geproduceerd in batches van circa duizend kilo.

Naast de melk waarover Rouveen Kaasspecialiteiten zelf beschikt, biedt zij de mogelijkheid bijzondere melk apart aan te leveren voor verwerking; bijvoorbeeld buffelmelk, maar ook melk uit natuurgebieden of van een landgoed.

Bezoek website

Vreugdenhil Dairy Foods

Vreugdenhil Dairy Foods is een zelfstandige producent van melkpoeders. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van hoogwaardige melkpoeders en zuivelingrediënten voor de levensmiddelenindustrie ter wereld.

De melkveehouders van Vreugdenhil produceren jaarlijks bijna een derde van de totale hoeveelheid melk die in Nederland wordt omgezet in melkpoeder. De onderneming heeft vestigingen in Nijkerk, Gorinchem, Scharsterbrug en Barneveld. Zij produceert een breed scala aan producten. Tot het assortiment behoren volle melkpoeder, magere melkpoeder, roompoeder, fat filled poeder, speciaalproducten en zuivelgrondstoffen.

Bezoek website

Yakult

Yakult Europe BV is in 1994 in Nederland gestart door de Japanse onderneming Yakult, producent van een gefermenteerde zuiveldrank met lactobacillen.

Het bedrijf werd in 1935 opgericht door dokter Minoru Shirota die er in slaagde melkzuur dusdanig te cultiveren dat het een gezonde darmflora bevordert hetgeen belangrijk is voor de spijsvertering en de natuurlijke weerstand. Het in Almere gevestigde bedrijf is niet alleen het Europese hoofdkantoor van Yakult, maar ook de enige productielocatie in Europa.

Bezoek website
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy