De brochure ‘Blik op Zuivel 2024’ neemt je in vogelvlucht mee in het actuele cijferoverzicht van de Nederlandse zuivelsector. Onderverdeeld in vier kernthema’s: voeding, economie, kwaliteit en duurzaamheid.
De video 'Zuivel - De kracht die we doorgeven' gaat over de kracht van de Nederlandse zuivelsector en dat we hier trots op mogen zijn. Het is van groot belang dat in de toekomst de zuivelsector een sterke sector blijft.
Wat hebben de melkveehouders en de zuivelondernemingen in Nederland samen bereikt op op het gebied van voeding, economie, kwaliteit en duurzaamheid? LTO Nederland en de NZO hebben alle aspecten die de Nederlandse zuivel zo bijzonder maakt, verzameld in de poster ‘Trots op Melk’.
De brochure 'Nederland Zuivelland' geeft heldere informatie over de zuivelsector in Nederland. Bijvoorbeeld de historie, de moderne melkveehouderij, het product melk, verwerking in de fabriek, wereldwijde export en consumptie.
Het Nederlands landschap wordt voor een belangrijk deel bepaald door de melkveehouderij. Op de poster ‘Nederland Zuivelland’ is de verspreiding van de melkveehouders en zuivelfabrieken te zien, evenals andere interessante cijfers over de zuivelsector.
Het 'Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond' bevat de toekomstvisie van de NZO op de Nederlandse zuivelsector en haar inzet om dat te realiseren.
Wat vinden Nederlanders van zuivel? Op het gebied van cultuur, gezond & voedzaam, economie en duurzaamheid.
De video 'De waarde van zuivel' laat zien dat zuivel een bron is van waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine B-12. Zuivel past in een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Maar wist je dat zuivel hiernaast ook nog een heleboel andere mooie waarden bevat?
De basis voor zuivelproducten is veilige melk van gezonde koeien. Melkveehouders gebruiken antibiotica zeer zorgvuldig, wat betekent dat er behandeld wordt volgens een bedrijfsbehandelplan en de voorschriften van de dierenarts. Vind meer informatie in de factsheet ‘Antibiotica’.
Wanneer de koeien in Nederland niet in de wei staan, staan ze in een stal. In de factsheet ‘Huisvesting’ van onze partner Duurzame Zuivelketen, wordt uitgelegd dat voldoende licht, lucht en ruimte, gecombineerd met een goede hygiëne, van groot belang zijn voor de gezondheid en het welzijn van de koe. Bij de inrichting van stallen wordt hier rekening mee gehouden en is er veel aandacht voor het comfort van de koe.
De melkveehouder en de dierenarts werken nauw samen aan de continue verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn op het melkveebedrijf. Dit wordt uitgelegd in de factsheet ‘Relatie dierenarts’ van onze partner Duurzame Zuivelketen.
Wat eet een koe nu precies de hele dag? Gras, soja, mais en hoeveel dan? In de infographic ‘Wat eet een koe?’ van de NZO wordt dat in beeld gebracht. Het antwoord: een koe eet vooral heel veel!
Behoud van weidegang is voor de zuivelindustrie belangrijk. De koe kenmerkt het Nederlandse landschap en burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk graasgedrag van koeien. In de factsheet ‘Weidegang’ van onze partner Duurzame Zuivelketen een uitleg over wat weidegang inhoudt en welke initiatieven er zijn opgericht om weidegang aan te moedigen.
Via het initiatief de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen en melkveehouders gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector. De Duurzame Zuivelketen heeft doelen geformuleerd op het gebied van klimaatneutraal ontwikkelen, continu verbeteren diergezondheid en dierenwelzijn, behoud weidegang en behoud biodiversiteit en milieu. Deze sectorrapportage doet verslag van de voortgang op deze doelen in 2019.
De temperatuur op aarde stijgt. Dit effect ontstaat door de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Wat zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) samen doen om die gassen te verlagen, wordt uitgelegd in de factsheet ‘Broeikasgassen’. Dit doen zij via het samenwerkingsverband de Duurzame Zuivelketen.
Wat er binnen de zuivelsector al gebeurt, waar de sector nu mee bezig is en welke ontwikkelingen zij voor de toekomst ziet staat in het rapport 'Duurzame zuivel in Europa - De toekomst van zuivel in Nederland'. De NZO gaat in gesprek met alle belanghebbenden over de onmisbaarheid van een duurzame transitie voor de zuivelsector.
Wat er binnen de zuivelsector al gebeurt, waar de sector nu mee bezig is en welke ontwikkelingen zij voor de toekomst ziet staat in het rapport 'Duurzame zuivel in Europa - De toekomst van zuivel in Nederland'. De NZO gaat in gesprek met alle belanghebbenden over de onmisbaarheid van een duurzame transitie voor de zuivelsector.
De melkveehouderij in Nederland is altijd een grondgebonden sector geweest. Een goede verhouding tussen grond en dier is van groot belang. Dat levert een grote bijdrage aan het Nederlandse cultuurlandschap. De zuivelsector kiest daarom voor een grondgebonden melkveehouderij en voor het behoud van weidegang voor koeien.
De uitgebreide visie van de Commissie Grondgebondenheid wordt breed gedragen en biedt de melkveehouderij een toekomst met perspectief. Lees de visie in het rapport 'Grondgebondenheid als basis voor een toekomstbestendige melkveehouderij'.
De NZO wil de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen de komende jaren fors verminderen. Daarmee ondersteunt de NZO het internationale Klimaatakkoord van Parijs. De plannen van de zuivelsector staan in het rapport 'Klimaatverantwoorde zuivelsector in Nederland'.
Hoe de Nederlandse zuivelketen het gebruik van soja duurzaam heeft gemaakt leggen we uit in de factsheet ‘Verantwoorde soja’. Voor het veevoer van melkkoeien wordt sinds 2015 in heel Nederland 100% verantwoorde soja gebruikt.
De factsheet ‘Aanbevelingen zuivel’ gaat over de voedingsstoffen die in zuivel zitten. Melk en zuivelproducten behoren tot de basisvoedingsmiddelen. Dankzij de hoge ‘nutriëntendichtheid’ leveren melk(producten) veel belangrijke voedingsstoffen en relatief weinig energie. Melk, yoghurt en kaas staan daarom in de Schijf van Vijf.
In het artikel ‘Verkleinen van de ecologische voetafdruk’ wordt op basis van berekening met Optimeal® bekeken welke duurzaamheidsregels het beste hun doel dienen. Gezond en duurzaam eten is niet zo makkelijk als het lijkt. Zo leidt ‘eet minder dierlijk en meer plantaardig’ niet per definitie tot een duurzamer voedingspatroon.
In de brochure ‘Milieueffect Zuivelvervanging’ wordt er stilgestaan bij de effecten van vervanging van zuivel. Met behulp van het programma Optimeal® is aangetoond dat er nauwelijks milieuwinst te behalen is bij vervanging van zuivel in de voeding van volwassen Nederlandse mannen en vrouwen.
In de factsheet ‘Diabetes richtlijnen’ wordt uitgelegd dat het advies om de consumptie van verzadigd vet te beperken blijft gelden, maar dat er een expliciete uitzondering wordt gemaakt voor (volle) zuivelproducten. In de Voedingsrichtlijn diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) wordt het belang van de kwaliteit van voeding en een gezond voedingspatroon benadrukt.
Omdat zuivel als productgroep bestaat uit zowel basisvoedingsmiddelen - melk, yoghurt, kaas - als producten die als toetje of snack gebruikt worden, levert zuivel ook een significante bijdrage aan de gemiddelde inname van toegevoegd suiker, verzadigd vet en zout. In het rapport 'Productherformulering in Nederlandse Zuivel' staat de bijdrage van de Nederlandse zuivelsector aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Om de groeiende wereldbevolking op een verantwoorde manier te kunnen voeden, hebben we duurzaam en gezond voedsel nodig. Dat zuivel heel goed past in een duurzaam, gezond en betaalbaar voedingspatroon, laten onderzoeken van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zien. Lees het in de factsheet ‘Sustainable diet’.
In de video ‘Voedingsexperts over zuivel’ geven 4 vooraanstaande voedingsexperts hun visie op melk en zuivelproducten in onze voeding. Wat vinden zij dat je dagelijks nodig hebt? Hoe kijken zij aan tegen negatieve berichten over zuivel in de media? En welke producten adviseren ze aan sporters?
Het artikel 'De Zuivelmatrix' geeft de wetenschappelijke stand van zaken rondom de matrix van melk, yoghurt en kaas. Die voedingsmiddelen als geheel zijn meer waard dan de som van de afzonderlijke voedingsstoffen in die voedingsmiddelen.
Ook zuivelondernemingen vinden diergezondheid en dierenwelzijn erg belangrijk, daarom worden alle melkveebedrijven hierop gecontroleerd. De factsheet ‘Controle’ laat zien dat melkveehouders dagelijks bezig zijn met de gezondheid en het welzijn van hun koeien.
Nederlandse zuivelondernemingen beschikken over een uniek ketenkwaliteitssysteem: intensieve samenwerking en onafhankelijke controle voorkomen incidenten en waarborgen de kwaliteit. Dit staat beschreven in de brochure ‘Gegarandeerde kwaliteit’.
Hygiëne bij het melkproces is belangrijk voor de kwaliteit van de melk net als dat het verspreiding van ziektes voorkomt. Daarom heeft de NZO samen met de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) de brochure 'Hygiëne tijdens het melkproces' uitgegeven.
Hoe zorgen boeren en zuivelondernemingen ervoor dat de kwaliteit van Nederlandse zuivelproducten hoog blijft en dat de voedselveiligheid gewaarborgd is? Dat laten we zien in de video over kwaliteitssystemen.
Economische, geopolitieke en sociodemografische ontwikkelingen beïnvloeden de vraag naar zuivelproducten. Bij het aanbod van zuivelproducten spelen technologische ontwikkelingen in de melkveehouderij, het vakmanschap van de boeren, de weersomstandigheden en steeds meer ook duurzaamheidscriteria een rol. In de factsheet ‘Marktschommelingen in de zuivel’ een uitleg wat dit voor de zuivelsector betekent en hoe hiermee om te gaan.
Ons land is gebaat bij duidelijke en eerlijke handelsregels; ze stimuleren de handel. ‘Duidelijk’ betekent zekerheid voor het bedrijfsleven, ‘eerlijk’ dat zo veel mogelijk mensen en bedrijven profiteren. Die regels worden vastgelegd in handelsovereenkomsten en handelsverdragen.
De zuivelsector werkt al jaren aan processen en technieken die circulair zijn. Hoewel nog lang niet de gehele keten circulair is, zijn er wel sprekende voorbeelden van een circulaire zuiveleconomie. Wat de zuivelindustrie allemaal doet om meer en meer circulair te worden, is te vinden in de factsheet ‘Circulaire economie’.
De Nederlandse zuivelsector dankt zijn sterke wereldwijde marktpositie vooral aan de hoge, constante kwaliteit en zijn innovatieve vermogen. Van onze wereldberoemde kazen Gouda en Edam tot melkpoeders en hoogwaardige voedingsingrediënten: zuivel uit Nederland staat gelijk aan topkwaliteit. Een kijkje achter de schermen van een hoogwaardige voedselindustrie met een uniek kwaliteitssysteem.
De publicatie Zuivel in Cijfers 2022 biedt een overzicht in cijfers van belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector in 2022. Het rapport is gepubliceerd door ZuivelNL, de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelsector.
The publication Dutch Dairy in Figures (Zuivel in Cijfers) provides an overview in figures of the key developments in the Dutch dairy sector in 2022. The report is published by ZuivelNL, the membership organisation of the Dutch Dairy sector.
Het rapport ‘De kracht van Zuivel’ gaat over het economisch en maatschappelijk belang van de zuivelsector. De Nederlandse zuivelsector is van groot belang voor de BV Nederland, kan een bijdrage leveren aan wereldwijde voedselzekerheid, behoort tot de wereldtop als het gaat om innovatie en blijft verduurzamen.
De Nederlandse zuivelsector is van oudsher deels gebaseerd op een circulair voedselsysteem. In de brochure ‘Circulaire economie’ lees je wat dit voor de melkveehouderij inhoudt.
In deze interactieve wereldkaart de exportcijfers van de Nederlandse zuivel. Je vindt er het marktaandeel, volume in kg en waarde in euro’s. Klik op of typ een land om de cijfers per land in te zien.
Groot-Brittannië heeft een grote markt en is een belangrijke exportbestemming voor Europese zuivel. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan grote invloed hebben. Een ‘harde’ Brexit is nadelig voor de Nederlandse zuivelsector. In de factsheet ‘Brexit’ de (mogelijke) gevolgen voor de zuivelindustrie.