
Gezondheid en milieu-impact zijn bij voeding onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We willen steeds vaker weten hoe gezond een voedingsmiddel is, maar ook wat de milieu-impact is. Maar hoe kun je nu het beste de milieu-impact van een voedingsmiddel uitdrukken? Onze expert voeding en duurzaamheid dr. Stephan Peters heeft samen met andere wetenschappers een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij gezondheid en milieu-impact gecombineerd kunnen worden.
De milieu-impact van producten wordt vaak uitgedrukt door een levenscyclusanalyse te maken, waarbij alle duurzaamheidsaspecten systematisch in kaart worden gebracht. Je kunt dan bijvoorbeeld de CO2 voetafdruk uitrekenen in CO2 per kilogram product. “Zo kan de CO2-voetafdruk per kilogram product van yoghurt drie keer hoger zijn dan die van een kilogram aardappelen”, licht Peters toe. “Als je duurzamer wilt eten, zou je dus simplistisch kunnen denken dat je yoghurt kunt vervangen door aardappelen. Dat is natuurlijk niet correct, omdat je niet alleen naar de absolute hoeveelheid voeding moet kijken, maar ook naar voedingswaarde van wat je eet. Om deze reden bestaat er al jaren het idee om de milieu-impact en voedingswaarde te integreren in LCA’s. Dit noemen we nutritional LCA’s (nLCA)”.
Wetenschappelijke publicatie
De methode is onlangs gepubliceerd in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift voor levenscyclusanalyses (LCA): The International Journal of Life Cycle Assessment.
In de studie wordt een nieuwe methode gepresenteerd om naar de milieu-impact van voedsel te kijken door rekening te houden met de voedingswaarde. Voorgesteld wordt om de gebruikelijke manier van milieu-impact uitdrukken (per kilo product) aan te passen met een Qualifying Index (QI).
De QI is een waarde die uitdrukt hoe voedzaam een product is in verhouding tot de energie die het levert. Een hogere QI betekent een hogere voedingsstoffendichtheid per hoeveelheid calorieën. De QI wordt berekend op basis van 21 belangrijke voedingsstoffen voor de Nederlandse bevolking.
Vervolgens is de QI gebruikt om de milieu-impact (uitgedrukt in CO2) van 164 voedingsmiddelen te corrigeren. Zo kregen voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde (QI > 1) na correctie een lagere milieu-impact per kilo, terwijl voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde (QI < 1) een hogere impact kregen .
Balans tussen gezondheid en duurzaamheid
De studie laat zien dat deze nieuwe aanpak, QI-nLCA genoemd, gebruikt kan worden om de milieu-impact van voedingsmiddelen, maar ook van maaltijden en complete diëten beter te beoordelen. De methode kan beleidsmakers helpen bij het nemen van beslissingen over gezonde en duurzame voeding.
Met deze methode leveren we een belangrijke bijdrage aan de dialoog over duurzaamheid en gezondheid van onze voeding. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Stephan Peters of NZO.