
Foodlog presenteerde op 19 december j.l. de bevindingen van het onderzoek ‘Academische Vrijheid in de Voedingswetenschappen’ in de Frisokazerne in Ede. Het onderzoek werd uitgevoerd door Foodlog in opdracht van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Doel van het onderzoek is een open discussie stimuleren over de financiering van onderzoek en antwoord te vinden op de vraag of er voldoende ruimte is voor open denk- en onderzoekswerk in voedingswetenschappen.
Luca Reniers van Foodlog overhandigde het onderzoeksverslag aan Stephan Peters van NZO. Peters: “Mensen denken dat de industrie zijn onderzoeksresultaten ‘koopt’. Wij vinden het belangrijk om te weten hoe onderzoekers hier zelf naar kijken. Hoe zit het met hun academische vrijheid? Wat zijn de verschillen als het publiek-, privaat- of via PPS is gefinancierd? En welke beperkingen ervaren zij in hun denk- en onderzoekswerk.”
Onderzoeker Reniers hoopt dat het onderzoek breed wordt opgepakt: “Doel is om een discussie te krijgen over de academische vrijheid op basis van de bevindingen en conclusies uit ons onderzoek. We nodigen iedereen die geïnteresseerd is uit om daaraan bij te dragen.”
Op Foodlog staan de belangrijkste bevindingen van het rapport. Het onderzoeksverslag is hier te vinden, evenals de presentatie die in Ede werd gegeven.
Op 4 januari berichtte de wetenschapsredactie van NRC over het onderzoek en dat onderzoekers bij privaat gefinancierd onderzoek níet meer beïnvloeding ervaren: “De afspraken en procedures zijn vaak strikter bij privaat onderzoek – misschien juist om de schijn van beïnvloeding te voorkomen – maar omdat er vaak meer geld is dan voor publiek onderzoek, is er binnen de vooraf gestelde kaders wel meer ruimte voor creativiteit, bijvoorbeeld door extra vragen en hypothesen te onderzoeken.”