13 december 2023

Rapport Gezondheidsraad over gezonde eiwittransitie

De Gezondheidsraad heeft een rapport uitgebracht over een gezonde eiwittransitie. Het rapport is goed onderbouwd en concludeert dat een eiwittransitie naar 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten voor de meeste mensen mogelijk is. De zuivelaanbevelingen blijven gelijk.    

De Gezondheidsraad onderzocht de gevolgen voor de gezondheid van de eiwittransitie, en in het bijzonder de verschuiving naar een voedingspatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. De raad deed dit op verzoek van de ministeries van LNV en VWS. Het onderzoek was nodig omdat de effecten van een eiwittransitie op de gezondheid verder gaan dan alleen eiwitten. Door de eiwittransitie verandert ook de inname van andere voedingsstoffen. Zo speelt zuivel een belangrijke rol bij de dagelijkse inname van calcium en vitamine B12.  

Zuivelaanbevelingen blijven gelijk 
Het advies voor de dagelijkse hoeveelheid zuivel blijft in het rapport hetzelfde als in de Schijf van Vijf. De Gezondheidsraad laat hiermee zien dat zuivel deel uitmaakt van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Volgens de raad is wel extra aandacht nodig voor kwetsbare groepen – zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die ziek zijn of een kwetsbare gezondheid hebben – als zij meer plantaardig willen gaan eten.

Bekijk hier het uitgebreide advies Van de Gezondheidsraad over een Gezonde Eiwittransitie.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy